Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

EVN računa na plinsku termoelektranu kod Obrovca, a ne na male potrošače

Autor: Siniša Klarica

01.02.2013. 23:00
EVN računa na plinsku termoelektranu kod Obrovca, a ne na male potrošače


Odmah po saznanju da policija istražuje ugovor, Austrijanci povlače svoju direktoricu Evelyn Panis koja je na svibanjskoj tiskovnoj konferenciji dodala da ni te cijene još nisu potvrđene, ali da će u njih biti uključena i cijena brojila od 1.500 kuna


Plinofikacija Zadarske županije već je neko vrijeme predmet zanimanja policije i USKOK-a. Prema dostupnim informacijama, policija se zanima za odredbe ugovora o plinofikaciji koje su jamčile besplatan priključak novim potrošačima, ali uz određene uvjete. Podsjetimo, visinu troškova priključenja na plinski sustav za kućanstva, uslužni sektor i industriju, prema ugovoru čini cijena priključka s prikazanim troškom mjernog mjesta i naknada za priključenje na plinsku mrežu. U ugovoru jasno stoji kako koncesionar visinu troškova priključenja na distribucijski sustav, a koja uključuje i izvođenje svih radova i postavljanje svih uređaja potrebnih za distribuciju plina do priključnog ormarića kupca, uključujući i plinomjer, neće naplaćivati kupcima pod sljedećim uvjetima: kućni priključak mora biti dio distribucijske mreže; kućni priključak, a time i distribucijska mreža, završava na granici zemljišta glavnim zapornim ventilom; u slučaju potrebe na privatnom tlu se dodatno postavlja; troškovi se moraju priznati prilikom određivanja tarife; kupac će u roku od 24 mjeseca od izgradnje kućnog priključka ukupno uzeti najmanje 700 m3 zemnog plina; kapacitet potrebnog regulatora iznosi najviše 50 m3/h; kućni priključak izgrađuje se u sklopu izgradnje distribucijske mreže.
HERA poništila odredbu o besplatnim priključcima
Kao što je kasnije poznato, regulatorna agencija HERA poništila je odredbu o besplatnim priključcima. Nakon toga, koncesionar EVN u svibnju prošle godine obznanjuje dvije tarife za priključivanje. Priključak za jedno domaćinstvo (obiteljsku kuću) koštat će 7.000 kuna. No, ako to domaćinstvo ima, primjerice, 5 i više stanova cijena priključka iznosit će 3.700 kuna po stanu. Ista cijena odnosi se i stambene zgrade.
Odmah po saznanju da policija istražuje ugovor, Austrijanci povlače svoju direktoricu Evelyn Panis koja je na svibanjskoj tiskovnoj konferenciji dodala da ni te cijene još nisu potvrđene, ali da će u njih biti uključena i cijena brojila od 1.500 kuna. Međutim, kad su predstavnici stanara više od 207 stanova s jednog zadarskog predjela došli na pregovore o priključivanju na plin, u EV-u im je prezentirana cijena priključka u iznosu oko 20.000 kn po stanu i to navodno, samo za priključak kotlovnice tj. na sustav grijanja. EVN do sad nije demantirao da su se na ovaj način vršili pregovori, a prema izjavi zadarskog dožupana Đanija Bunje jasno je i zašto.
Cijena priključka bila odlučujući faktor
Prema dožupanovim saznanjima, EVN je u prvom, poništenom natječaju, na marginama natječaja, zaista prezentirao spomenutu cijenu od 20.000 kn. Prema riječima predstavnika stanara, njihovu iznenađenost u EVN-u su komentirali kako je cijena priključka na električnu struju oko 15.000 kn. U javnosti je kao najbolja, tad slovila ponuda talijanskog Gas Riminija, ali za koju Bunja kaže da, nakon provedenih analiza nije bila baš tako povoljna za Zadarsku županiju.
– Nakon poništenog prvog natječaja zadarski župan me imenovao za predsjednika stručne komisije kojoj je zadatak pripremiti nacrt ugovora o plinofikaciji Zadarske županije. Natjecanje je pripremljeno tako da je cijena priključka bila odlučujući faktor koji nosi najviše bodova. Natjecanje je bilo tako uređeno da je svaki natjecatelj mogao, prema svojoj ponudi, unaprijed znati vlastiti broj bodova. Time je Zadarskoj županiji, za razliku od prvog natječaja, pripremljen jedan od najboljih nacrta ugovora. Očito je da su u svemu tome ocijenili da sam ja dovoljno naivan, što je možda istina, ali je isto tako istina da nisam bio glup. Kasnije, mene izostavljaju iz sastavljanja ugovora, rekao je Bunja.
Posljedica je kaže Bunja da od plinofikacije neće imati korist nitko jer je očito da nema zanimanja za nju. Građani nemaju 20.000 kn za priključak koji im je trebao, prema ugovoru o plinofikaciji, biti besplatan. Prema Bunji, to je još bilo razvidno u prvom poništenom natječaju jer je skoro i da nije za vjerovati da jedna velika i ozbiljna tvrtka kao što je EVN, nije unaprijed znala da joj opcija s “besplatnim” priključkom neće proći kod HERE. Bunja kaže da je prema njemu dostupnim podacima i izračunima, plinofikacija Zadarske županije zapravo neisplativa.