Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Karlovačko crno – novitet zlatnog potencijala

Autor: Ante Vidović

01.02.2013. 23:00
Karlovačko crno – novitet zlatnog potencijala

Foto: Zvonko KUCELIN



Karlovačko crno pobijedilo je po mišljenju degustatora Gösser Dark, vodeći brend piva iz najpoznatije austrijske pivnice Göss. Mogu Austrijanci proizvoditi dobra piva, ali domaće je ipak domaće. Od stranih imena posebne pohvale zaslužili su Heineken kao i pšenično pivo Edelweiss Snowfresh


Umni čovjek (homo sapiens), živo biće koje ima visoko razvijen mozak, prvo se skučio u dolini rijeka Eufrat i Tigris u Mezopotamiji. Nakon toga je naučio pisati, a zatim proizveo pivo u kojem je uživao u satima dokolice. Smatra se da je prvo pivo napravljeno sasvim slučajno. Prije 4.000 godina nepažljiva domaćica ostavila je nepečenu štrucu kruha na kiši, došlo je do fermentacije i proizvedeno je piće koje je privuklo pažnju otkrivača pisma. Od tada ljudi kombiniraju četiri osnovna i prirodna sastojka piva: vodu, hmelj, kvasac i ječam. U 6.000 godina, od Sumerana, preko srednjovjekovnih čeških svećenika, do današnjih karlovačkih majstora pivara, otkriveno je 40.000 različitih pivskih okusa. Ove i još druge zanimljive priče mogle su se čuti jučer u cafe baru Atrij gdje je održana degustacija piva u organizaciji renomiranog hrvatskog proizvođača piva Karlovačke pivovare.
Hrvati popiju 83 litre piva po stanovniku godišnje
U ugodnoj atmosferi Atrija uživalo se u devet proizvoda Karlovačke pivovare i kompanije Heineken. Cilj događaja nije bio reklamirati pivo jer za to nema potrebe. Hrvatsko tržište piva je zrelo i prema statistici u Hrvatskoj se godišnje popije osamdeset i tri litre piva po stanovniku, kako je rekao prvi čovjek Karlovačke pivovare Alexender Gerschbacher.
– Pivo se u Hrvatskoj pije, ali o njemu se malo priča. Mi želimo promicati kulturu pijenja piva, pokazati koliko ono može biti različito. O njemu se može pričati satima, kaže Gerschbacher.
Odabrano društvo uživalo je u mirisu i okusu devet pivskih vrsta. Odlični Zipfer pils oduševio je sve. Isto tako i Karlovačko lager koje je postalo klasik o kojem ne treba puno govoriti. Odlične ocjene pobralo je i Karlovačko crno. Njega je Alexender Gerschbacher nazvao novom bebom u karlovačkom asortimanu. Karlovačko crno pobijedilo je po mišljenju degustatora Gösser Dark, vodeći brand piva iz najpoznatije austrijske pivnice Göss. Mogu Austrijanci proizvoditi dobra piva, ali domaće je ipak domaće. Od stranih imena posebne pohvale zaslužili su Heineken kao i pšenično pivo Edelweiss Snowfresh. Karlovačko Radler limun sa svega dva posto udjela alkohola i Desperados s okusom tekile išli su jedan drugom pod ruku. Pivske poslastice, s tim da je prva namijenjena za užarena ljetna popodneva, a druga za vruće noćne atmosfere poslije ponoći.
Svako pivo ima svoju priču
Žywiec Porter, tamno pivo iz Poljske, je za one koje nemaju osjetljive živce. U 150 godina tradicije utkan je bogat okus s izraženim nitama mirisa šljive i crnog ribiza te laganim notama kave, a sve prožeto snagom od 9,5-postotnog udjela alkohola.
Svako pivo ima svoju priču. Prilikom degustacije ono se pije kako bi se osjetila gorčina. Gorčina piva bitna je za doživljaj kušanja, a osjetljivost na gorčinu najveća je u stražnjem dijelu usne šupljine. Ono se isto kao i vino može kombinirati s različitim jelima koja nadopunjava.
– Lager piva idu sa suhim jelima poput pizze i jela s roštiljima, odnosno mesnim jelima koja nisu previše začinjena. Tamno pivo idu uz deserte, otkriva direktor lanca opskrbe i majstor pivar Karlovačke pivovare Zvonimir Nemet.