Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Najveća priznanja Puljiću i Gotovini

Autor: Hina (H)

01.02.2013. 23:00
Najveća priznanja Puljiću i Gotovini

Foto: Zvonko KUCELIN



U prigodi Dana grada Dubrovnika i blagdana njegova zaštitnika sv. Vlaha u kazalištu “Marina Držića” danas je održana svečana sjednica Gradskoga vijeća na kojoj su uručena i javna priznanja.
Uz brojne goste i uzvanike svečanoj sjednici nazočili su i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, potpredsjednica Vlade Milanka Opačić te župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić.
Gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić rekao je da 2012. godinu grad Dubrovnik završio vrlo uspješno, a da ovogodišnji proračun iznosi 446 milijuna kuna.
Ostvareno je 45 posto više turističkih noćenja i 40 posto više turističkih dolazaka, te zabilježena rekordna turistička godina.
“Dubrovnik je danas veliko gradilište i trenutno na području grada ima više od 30 gradilišta koja su sva uspješno financijski pokrivena”, naglasio je Andro Vlahušić, te dodao kako je Dubrovnik grad vrijednih i pametnih ljudi koji mogu sami odlučiti o najvažnijim stvarima za njegovu budućnost.
“Vjerujem u ljude ovoga grada, u njihovu mudrost, vjerujem u hrvatskog čovjeka i naše prijatelje u inozemstvu a grad Dubrvnik je nešto najvrednije što je hrvatski čovjek od stoljeća sedmog napravio”, zaključio je dubrovački gradonačelnik.
Potpredsjednica Vlade Milanka Opačić naglasila je kako je jedna od stvari koju treba učiti od Dubrovnika tolerancija koju je ovaj grad njegovao kroz povijest i sve ono što je drukčije treba još više razvijati, jer oni koji su drukčiji nisu manje dobri, a različitosti upravo čine društvo bogatijim. “Trudimo se napraviti pravednije društvo i izgradnja tog pravednijeg društva je ono na čemu u proteklih godinu dana hrvatska Vlada radi i vjerujemo da će se to brzo isplatiti, osobito na otvaranju radnih mjesta”, kazala je potpredsjednica Vlade Milanka Opačić.
Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko naglasio je kako mu je prva asocijacija kada je Dubrovnik u pitanju sloboda što je najbolje potvrđeno u Domovinskom ratu. “Dubrovnik je bio i ostat će najbolji ambasador hrvatske slobode, kulture i tradicije”, naglasio je Leko.
Na današnjoj sjednici uručena su i javna priznanja. Nagradu za životno djelo dobio je bivši dubrovački biskup, a sadašnji zadarski nadbiskup Želimir Puljić, počasnim građaninom proglašen je general Ante Gotovina.
Godišnje nagrade grada dobili su i glazbenik Duško Asić, koji je u gradskoj glazbi Dubrovnik aktivan već 60 godina, novinar Vedran Benić, koji je napisao knjigu “Dubrovački spomenar”, poduzetnica Marina Sršen, koja je organizirala humanitarnu akciju za djecu s Downovim sindromom, skladateljica i glazbenica Paula Dražić Zekić. Nagrađeni su i Caritas Dubrovačke biskupije za pomoć kod spašavanja 66 emigranata iz mora kod Mljeta, te dobrotvorna udruga “Libertas Fondation” iz američkog grada San Pedra zbog pomoći Dubrovniku kod osamostaljenja Hrvatske.