Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Erotika kao tema intrigira na poseban način

01.02.2014. 23:00
Erotika kao tema intrigira na poseban način


U posljednje vrijeme Zadar je pogodio nekakav neobični fenomen – domaći pisci, bilo lokalni ili nacionalni – postali su “in”. Književni festivali, radionice pisanja, popunjene književne večeri… sve to događalo se i prije, no ovoga puta kao da su svjetla reflektora pala na književnost pa se i publika malo više zainteresirala za takva događanja. Nije to samo zadarski fenomen, male grupe lokalnih entuzijasta svugdje po Hrvatskoj – Ri-Lit i Katapult u Rijeci, Rječilište i DADAnti u Splitu, ZaPis u Zadru… – okupljaju se i djeluju po principu: piši, čitaj, ugosti kolege iz drugih gradova i čekaj da vidiš što će se dogoditi.
O ovom neobičnom fenomenu, potvrđenom na ovotjednoj večeri erotske proze koja je napunila Multimedijalnu dvoranu Gradske knjižnice u Zadru, pitali smo Želimira Periša, aktivnog člana ZaPisa, voditelja radionice kreativnog pisanja OtPis (sa Stašom Aras) i vrlo perspektivnog mladog pisca kojega su već prepoznale i velike izdavačke kuće, ali i šira čitateljska javnost.
Večer erotske proze ZaPisa privukla je velik broj publike u knjižnicu te je imala vrlo dobar odjek javnosti. Je li se Zadar zaželio žive književnosti ili je ipak svemu kriva tema?
– Zanimljiva tema sigurno jako pridonosi posjećenosti, a ne može se poreći da postoje zanimljivije i manje zanimljive teme. Erotika kao tema sigurno intrigira na poseban način, a posjećenost večeri erotske priče nam je pokazala da bi mogli biti i slobodniji u tom smjeru.
Erotika u književnosti u zadnje je vrijeme dosta popularna. Ipak ono što je čitano u Zadru bilo je različito od naslova poput, recimo, 50 nijansi sive? Što za vas kao pisce erotika u književnosti, koju ulogu ona ima?
– Erotika je žanr, kao što je to humor ili kao što je to krimić. Sam po sebi, žanr je ograničen i ne pruža puno uzbuđenja, međutim kad se koristi za pakiranje poruka viših vrijednosti, onda se dobije prava stvar. U tom smislu 50 nijansi sive nije umjetnički uspjela knjiga, dok neke pročitane ZaPisove priče – jesu.
Skupina riječkih autora objavila je nedavno besplatnu e-knjigu, također pod zajedničkom temom, NDH 2033. Razmišlja li ZaPis o nečem sličnom?
– Da. Upravo u suradnji sa riječkom Ri-Lit scenom i izdavačkom kućom Studio TiM iz Rijeke, ZaPis planira svoju prvu elektroničku knjigu. Hoće li imati ovako jaku temu i sjajnu izvedbu kao riječka knjiga, tek treba vidjeti. U svakom slučaju, knjiga će na elektroničke police u proljeće, a do tad svim srcem preporučam sjajnu NDH 2033.