Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Zagrebački Odjel za hladne slučajeve radi na otkrivanju ubojica iz Zadra

01.02.2014. 23:00
Zagrebački Odjel za hladne slučajeve radi na otkrivanju ubojica iz Zadra


Zadarska policija evidentirala je 80 kaznenih djela protiv života i tijela tijekom 12 mjeseci u protekloj, 2013. godini. Od tog ukupnog broja policajaci su uspjeli razriješiti 74, što u postocima iznosi 92,5 posto.
Najviše je nerazriješenih kaznenih djela kad su u pitanju teške tjelesne ozljede, bilo da su namjerne ili iz nehaja. Od ukupno 42 kaznena djela nanošenja teških ozljeda, 12 je razriješeno, a za 30 počinitelja još se traga. Policija je zabilježila i jedno kazneno djelo nanošenja teških tjelesnih ozljeda sa smrtnom posljedicom. Riječ je o slučaju koji se dogodio u kolovozu 2013. godine na plaži Zrće na otoku Pagu. Tamo je, podsjetimo, u ranim jutarnjim satima s teškim ozljedama na glavi pronađen zagrebački profesor Marijan Vukelić (62). Dva dana kasnije, muškarac je podlegao ozljedama u zadarskoj bolnici, a počinitelj ni do danas nije pronađen. Sve što se o ovom slučaju zna jest da je Zagrepčanin na otok Pag došao svega par sati ranije, te da nije opljačkan. Obdukcija je pokazala kako su mu ozljede nanesene tupim predmetom, a nedaleko njegova tijela pronađena je staklena boca od šampanjca s tragovima koji upućuju kako bi to mogao biti predmet koji je Zagrepčanina na koncu koštao života.
Osim ovog smrtnog slučaja koji je ostao nerazriješen, zadarska policija godinama već pokušava razriješiti i dva ubojstva koja su se dogodila na području pod nadležnošću PU zadarske – jedno prije točno 16 godina, 31. siječnja 1998. kada je ubijen Ivo Strpić, a drugo 18. svibnja 2005. godine kad je ubijen Dušan Vidić. Na razrješavanju tih slučajeva zajedno sa zadarskim kolegama rade i kolege iz nedavno osnovanog Odjela za hladne slučajeve pri Ministarstvu unutarnjih poslova, odnosno Ravnateljstvu policije – Službi općeg kriminaliteta.
– U tom odjelu radi ekipa stručnih i iskusnih policijskih službenika kojima su sve policijske uprave, pa tako i zadarska, dostavile spise s nerazriješenim slučajevima koji se odnose prije svega na kaznena djela protiv života i tijela. Prioritet su im nerazriješena ubojstva, teška silovanja i teška razbojništva u kojima je upotrijebljeno vareno oružje ili ima ozlijeđenih osoba – kaže Elis Žodan, glasnogovornik Policijske uprave zadarske.
Zadarski kolekcionar Ivo Strpić ubijen je 31. siječnja 1998. godine u svom stanu u Ulici Elizabete Kotromanić na Poluotoku, a utvrđeno je kako je usmrćen udarcima tupo-tvrdim predmetom u predjelu glave. Dušan Vidić (81), umirovljeni oficir bivše JNA ubijen je 18. svibnja 2005. godine u Karinu Gornjem nanošenjem rezne rane u predjelu vrata.