Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Druženje s maslinom na Zagrebačkom velesajmu

01.02.2017. 23:00
Druženje s maslinom na Zagrebačkom velesajmu


Sve je spremno za 2. Festival maslina u Zagrebu. Prema riječima predsjednika organizacijskog odbora Krunoslava Kovačevića, na ocjenjivanje su pristigla 163 uzorka maslinovih ulja iz cijele Hrvatske, a 5 uzoraka ulja stiglo je iz Bosne i Hercegovine, te 5 ulja i Slovenije.
Iz Zadarske županije sudjeluje dvadesetak maslinara, s otoka Ugljana i Iža, te kontinentalnog dijela zadarskog zaleđa, najviše iz Ravnih Kotara.
Ove godine na Festival se javilo preko 30 OPG-a ili poljoprivrednih zadruga koje će prodavati svoja ulja i druge proizvode. Više proizvođača opreme i sredstava za maslinarstvo, također će izložiti svoje proizvode.
Degustacije i prodajne izložbe
Organizatori ove po mnogočemu osebujne manifestacije – Zagrebački maslinarski institut, Udruga maslinara iz Zagreba i Zagrebačke županije, u suorganizaciji sa Savjetodavnom službom RH, osmislili su bogat i raznovrstan program kojim se želi povezati i približiti maslinu i maslinare građanima Grada Zagreba. Na Stručnom skupu bit će održano 14 predavanja iz agronomske, maslinarske struke, te zdravstva i nutricionizma. Tu su i vođene degustacije, kreativne radionice, gastro-show, EU- kutak, besplatni savjeti itd.
Iz iznimno bogatog programa Kovačević izdvaja:
– predavanja stručnjaka i znanstvenika o nutritivnoj i zdravstvenoj vrijednosti maslinova ulja;
– predavanja o hrvatskom maslinarstvu i kvaliteti domaćih u odnosu na uvezene proizvode od masline i maslinova ulja;
– kušaonice ulja – vođene degustacije maslinovih ulja iliti kako prepoznati kvalitetno i razlikovati dobro od lošeg ulja;
– kreativne radionice za izradu krema na bazi maslinova ulja za njegu lica i tijela;
– pripremu i degustaciu zdrave hrane i namirnica od maslina i maslinova ulja;
– prodajnu izložba domaćih kvalitetnih ulja maslinara, OPG-ova i udruga iz Istre, Primorja i Dalmacije sa svojim proizvodima.
Zbližavanje Zagrepčana s maslinom
Za hrvatske maslinare, kako profesionalce tako i rekreativce-amatere, pripremljena su stručna i zanimljiva predavanja zasnovana na najnovijim spoznajama o postizanju optimalne kvalitete proizvoda (važni koraci u masliniku, berbi, preradi i čuvanju ulja) i metodama provjere kvalitete. Festival će predstaviti i rezultate ocjenjivačkog žirija za 165 pristiglih uzoraka maslinova ulja.
Želja Organizatora je da ova manifestacija preraste u tradicionalno zimsko druženje građana Grada Zagreba s maslinom i maslinarima. Organizatorima je ujedno imperativ građanima Grada Zagreba omogućiti kupnju najboljih maslinovih ulja s cijelog područja Lijepe naše, sudjelovanje na kreativnim radionicama i kušaonicama ulja, kao i na degustaciji namirnica od maslina i najboljih maslinovih ulja, razgledanje izložbe proizvoda od maslina, ali i sudjelovanje u akciji upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica u suradnji sa Zakladom Ana Rukavina koja će se za vrijeme Festivala održati u prostoru izložbe.
Pokrovitelji ovog festivala su Ministarstvo poljoprivrede, Zagrebačka županija i Grad Zagreb, a među medijskim pokroviteljima je i Zadarski list.
Svoje su sudjelovanje potvrdili vrhunski znanstvenici i predavači iz područja maslinarstva i nutricionizma: prof. dr. sc. Đani Benčić (Agronomski fakultet), prof. dr. sc. Dubravka Škevin i doc. dr. sc. Darija Vranešić-Bender (Klinička bolnica Rebro, Zagreb), doc. dr. sc. Donatella Verbanac (Medicinski fakultet), svi sa Sveučilišta u Zagrebu. Nadalje, svoja će izlaganja održati poznati zadarski liječnik, novigradski maslinar dr. sc. Ivica Vlatković, zatim dr. sc. Frane Strikić iz Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša (Split), dr. sc. Miro Barbarić iz Federalnog agro-mediteranskog zavoda (Mostar, BiH), te nekoliko istaknutih stručnjaka iz Savjetodavne službe RH, iz Istre (mr. sc. Nenad Hrelja, Pula) i Dalmacije (mr. sc. Stanko Štambuk, Hvar i Žarko Krnić, Omiš).
Predviđeno je i predavanje Mladena Lucina iz Preka o dvije tisuće godina maslinarstva na otoku Ugljanu, a na posebnom štandu Općina i Turistička zajednica Preko predstavit će turističke sadržaje i izvorne proizvode otoka Ugljana.
– Predavanja na Stručnom skupu će zaista biti raznolika i sigurno će izazvati pažnju i maslinara, ali i brojnih posjetitelja zagrebačkog festivala, kaže Kovačević.
Zdravo i dobro
Budući da je Festival orijentiran na zdravlje i mnogostruke koristi maslinova ulja, Organizatori ovom manifestacijom žele uz “zdravo” činiti i “dobro” te cijelom događanju dati i jedan humanitarni aspekt.
– Ove godine smo se povezali sa Zakladom “Ana Rukavina” koja će za vrijeme trajanja Festivala održati akciju upisa u Registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica u subotu 4. veljače od 15 do 17 sati. Pozivamo sve posjetitelje i maslinare da se kratko zaustave uz štand Zaklade i upoznaju s njenim radom te one starosti između 18 i 40 godina da se upišu u Registar te tako pomognu oboljelima diljem svijeta da nađu svog podudarnog darivatelja, poručuje Kovačević.
Posebnost ocjenjivanja i natjecanja na ovom Festivalu je i želja da se međusobno usporede rezultati pojedinih maslinarskih udruga. Ukoliko dođe više uzoraka iz iste maslinarske udruge (najmanje tri), usporedit će se kumulativne ocjene ulja te udruge s onima iz drugih udruga, te dodijeliti nagrada za najbolju udrugu.
– Zdrava konkurencija potiče na podizanje kvalitete, dodaje Kovačević, uvjeren da će Festival maslina u Zagrebu uspjeti i da će se ostvariti veći dio ovih ambicioznih ciljeva. Već ove godine očekuje se više od 10.000 posjetitelja.
– Pozivamo sve građane Grada Zagreba, one male i one velike, da 4. i 5. veljače 2017. dođu na Zagrebački velesajam na “druženje s maslinom”, dobro se zabave, ponešto nauče, probaju vrhunska domaća ulja i zdravu i ukusnu hranu pripravljenu s maslinama i maslinovim uljem te iskoriste ovu jedinstvenu priliku osobno upoznati i maslinare iz cijele Hrvatske, poručio je na kraju Krunoslav Kovačević, predsjednik Organizacijskog odbora 2. Festivala maslina u Zagrebu 2017.
Zadarski maslinari u Zagrebu
Uz 20-ak maslinara s područja Zadra i Zadarske županije na Festivalu maslina sudjelovat će maslinari sa šireg zadarskog područja koji žive u Zagrebu, a imaju maslinike u rodnom kraju. Koliko ih je, nitko pouzdano ne zna. Evidencija postoji samo one koji su članovi udruge Zagrebački maslinarski institut, među kojima su Nela i Stipe Čirjak koji imaju maslinike u Popovićima kod Benkovca, Ivan Brtan u Islamu Latinskome, Mladen Koša, u Perušiću kod Benkovca i Miomir Kliman na Ugljanu. Osim njih još 10-ak maslinara sa zagrebačkom adresom imaju maslinike na području Ražanca, Benkovca, Stankovaca, Tinja, Privlake i Novigrada, kaže Krunoslav Kovačević, koji je i predsjednik udruge Zagrebački maslinarski institut.