Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Kuhar Taro Arai spremio sushi s listićima čistog zlata

01.02.2017. 23:00
Kuhar Taro Arai spremio sushi s listićima čistog zlata


 Otvorenjem izložbe fotografija “Izlov” Danijela Kolege započeo je treći po redu Tuna, sushi & wine festival.
– Preko 60 posto marikulture u Hrvatskoj odvija se u Zadarskoj županiji. Ovaj događaj treba nam da imamo neprekinutu turističku sezonu, kazao je gradonačelnik Kalmeta, u svom govoru pozdravivši Njegovu ekselenciju Keijija Takiguchija, veleposlanika Japana u Republici Hrvatskoj te Garija Cappellija, ministra turizma.
– Pozdravljam najribarskiju županiju. Nadam se da ćemo uskoro moći reći kako Hrvatska nema turističku sezonu, nego turističku godinu. Ovaj festival je nešto zbog čega će turisti dolaziti u Zadar. Hrvatska je hit i već, prema odličnom bukingu, imamo naznake da će sezona biti odlična. Drago mi je i da su oko nas fotografije mog Cresanina, Igora Marenića i Zadranina Šime Fantele i u ovome vidim lijepi spoj Dalmacije i Kvarnera, kazao je Capelli.
Nakon domjenka u Gradskoj straži veleposlanik se u pratnji Ante Radosa, direktora zadarske Turističke zajednice, zaputio brodom sveti Šime s mula na rivi ravno na uzgajalište Kali tune, koje se zove Pod Mrđinom ili jednostavnije – Mrđina.
– Danas sam hranio tune i mogu vam reći da me ruke već bole, mora da sam dobio upalu mišića, kazao je veleposlanik, koji je s divljenjem promatrao kako Tome Šarin, djelatnik Kali tune, velikom lopatom grabi srdele i ubacuje ih u veliki bazen.
– Ovdje je oko 1200 tuna, a kavez je dubine oko 40 metara, kazao je okupljenim novinarima i znatiželjnicima Šarin.
Na putu do uzgajališta, koji je trajao sat i 20 minuta, ukusan sushi i sashimi gostima broda spremio je osebujni japanski kuhar sa stalnom adresom u američkom Sacramentu, Taro Arai.
I dok su mnogi klimali glavom govoreći kako im se sushi, posebno u ovoj izvedbi, jako sviđa, bilo je i onih koji su utvrdili kako je “isto bolji pršut i sir”.
U pauzi razgledanja tunogojilišta je kuharska zvijezda Arai spravila još sushi specijaliteta, ovaj put s listićima čistog zlata.
– To je zbog slavlja, ipak smo otvorili festival, kazao je odlično raspoloženi Arai.