Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Hrvatska tuna na pijedestalu “zlatne” japanske kulture

02.02.2018. 15:45
Hrvatska tuna na  pijedestalu  “zlatne” japanske  kulture


Izložbom "Fantastična  tuna" autora Marija Kučere službeno je otvoren 4. po redu Tuna, Sushi &  Wine Festival. Izložba "Fantastična tuna" samo je uvertira  u obilje programa, radionica i jedinstvenog gastronomskog iskustva u kojima će Zadrani i njihovi gosti moći uživati u narednih 10 dana, od 2. do 11. veljače  2018. godine. Riječ je o već poznatom turističkom spektaklu koji predstavlja spoj i razmjenu iskustava kulturnih, povijesnih i prirodnih resursa hrvatske i Japana , zajedno s jedinstvenim gastronosmkim doživljajem Zadra i njegova okruženja. Organizator Festivala je TZ Grada Zadra  u suradnji s Gradom Zadrom, Japanskim Veleposlanstvom u RH, Ministarstvom turizma, Hrvatskom turističkom zajednicom, Hrvatskom gospodarskom komorom, Turističkom zajednicom Zadarske župaije i NPO  JCEA Japanskim-hrvatskim društvom razmjene te ostalim partnerima  projekta.
U novom i osvježenom izdanju, TSWF je orjentiran na  predstavljanje  gastronomske i enološke ponude šire zadarske regije kroz zdrave domaće namirnice i proizvode poput plave ribe, vina, soli, sira, maslinova ulja i svih ostalih blagodati jadranskg i sjevernodalmatinskog podneblja.  Ove su godine u cijelu festivalsku priču uključeni sve cjenjeniji i prepoznatljiviji vinari.
– 4. po redu TSWF uz gastronosmki doživljaj uspješno spaja gospodartsvo, kulturu, umjetnost i šport Hrvatske i japana. Tuna je gospdarski  povezala Hrvatsku , odnosno Zadar i Japan, a naše i japanske tvrtke već  godinama uspješno surađuju. 
Svečanom otvorenju 4. TSWF nazočio je i ministar u Vladi, Tomislav  Ćorić, koji je trenutno u radnom posjetu.
Župan zadarske županije, Božidar Longin, u svojem je obraćanju posebno istaknuo činjenicu kako ovaj Festival samo još jednom potvrđuje  kako Zadarska županija zaista zasluženo nosi titulu najribarskije županije, ali velikim koracima kroči i prema nekim novim!
– Posebno mi je drago da smo upravo mi, tj. naša županija, u ovoj fantastičnoj priči oko fantastične tune, baš iz razloga što ponosno nosimo titulu najribarskije  županije. Također, ponosimo se i podatkom da imamo gotovo milijun  kvadrata pod koncesijom uopravo za uzgoj ove predivne delicije, s glavnim tržištem upravo u Japanu. Isto tako, ako smo igdje napravili veliki  napredak onda smo ga napravili u vinogradstarstvu i vinarstvu!, naglasio  je Longin.
Ove godine 2018. obilježava se 25. obljetnicu diplomatskih odnosa Japana i Hrvatske. Veleposlantsvo Japana treutno planira mnoštvo događanja kojima će ove godine proslaviti tu veliku obljetnicu, a TSWF  upravo je jedan takav događaj.
– Ovaj jedinstveni festival koji je započeo  pred tri godine, predstavlja Zadar od početaka negove povjesne baštine  pa sve do tople gostoljubivosti njegovih stanovnika, dok se istovremeno  fokusira na posebnu povezanost Japana i Zadra. Ovo područje poznato  je po uzgoju tune od čega se većina izvozi u Japan. Hrvatska tuna je u Japanu izuzetno popularna kao riba visoke kvalitetee za sushi, rekao nam  je japanski veleposlanik u Republici Hrvatskoj, njegova ekscelencija Keiji  Takiguchi. 
Izložba Marija Kučere sastoji se od 21 fotografije, među kojima su i dva triptiha. Ime  izložbe je Fantastična tuna, i to ne zbog samog značenja riječi "fantastična", već je autoru taj pridjev poslužio kao sinonim da izrazi poštovanje prema toj ribi s naglaskom na njenu izvanrednost, impresivnost i  izuzetnost.