Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Za nabavku spremnika, kontejnera i kompostera osigurano 250 milijuna kuna

02.02.2018. 15:14
Za nabavku  spremnika,  kontejnera i  kompostera  osigurano 250  milijuna kuna


S bedževima "Nisam za baciti" ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić i župan Božidar Longin su nakon sastanka održanog u  Domu Zadarske županije s predstavnicima jedinica lokalne samouprave  na kojem su razgovarali o mogućnostima sufinanciranja projekata u gospodarenju otpadom, izišli pred predstavnike medija te izložili planove i  zaključke.
Župan Longin izrazio je zadovoljstvo što su se na radni sastanak odazvali svi načelnici i gradonačelnici iz Zadarske županije, nakon čega je iznio i glavni problem s kojim se oni suočavaju u realizaciji svojih projekata – nedostatak sredstava.
– S ministrom Ćorićem razgovarali smo o iznalasku rješenja, održali   kvalitetan sastanak i sada imamo obveze. Svi županijski akti su spremni,  s našim Centrom za gospodarenje otpadom smo otišli već daleko i sad  imamo tri faze sustava koje moramo napraviti – selektivno prikupljanje  otpada, reciklažna dvorišta i sama izgradnja infrastrukture, izvijestio je  Longin. 
– Danas smo predstavili ovogodišnje natječaje na kojima sve jedinice  lokalne samouprave s područja Zadarske županije mogu sudjelovati. U  tijeku je natječaj za edukativne aktivnosti vrijedan 42,5 milijuna, a kroz  nekoliko tjedana bit će otvoren natječaj za nabavu spremnika vrijedan  250 milijuna kuna, kazao je Ćorić napominjući kako je ideja  da spremnici, kante za smeće, kontejneri i komposteri budu nabavljeni što prije, a  najavio je i skoru nabavu vozila, odnosno brodova za otoke koji nemaju  drugog načina za odvoz otpada. 
Ministar Ćorić demantirao je informacije prema kojima će građani već  već od 1. veljače snositi kazne za nerazvrstavanje otpada. Kazao je kako  to nije točno te da oni koji to govore nepotrebno straše građane.
– Jučer je bio rok do kojeg su jedinice lokalne samouprave trebale donijeti odluke o odvajanju otpada. Te odluke pristižu i danas. Tek nakon  što izgradimo potrebnu infrastrukturu možemo govoriti o odgovornom  ili neodgovornom ponašanju pojedinaca i eventualnim kaznama, kazao  je Ćorić poručujući da nema razloga za povećanje iznosa računa za komunalne usluge.
Ministar zaštite okoliša osvrnuo se i na projekt izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje vrijedan 377 milijuna kuna.
– Centar je u fazi realizacije, a u narednim mjesecima odabrat će se izvođač radova. Svi centri moraju biti dovršeni do 2023. godine, a što se  tiče Biljana Donjih, nadam se da će biti gotov i ranije, proučio je ministar  Ćorić.