Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Švonja: Govore nam “vraćajte se”, a u praksi “nemojte se vraćati!”

Autor: Ivan Stagličić

01.03.2009. 23:00
Švonja: Govore nam “vraćajte se”, a u praksi “nemojte se vraćati!”

Foto: Filip BRALA



Naši predstavnici zadovoljavaju se samo s podizanjem ruke. Zadovoljavaju se s foteljom, zadovoljavaju se s plaćom, zaključio je Branislav Švonja i najavio da će se DPS boriti sve dok se takvo stanje ne promijeni, ne samo u Obrovcu, već i Kninu i Benkovcu te svim drugim sličnim sredinama


Inicijativni odbor za osnivanje Demokratske partije Srba za Grad Obrovac osnovan je u subotu u Žegaru u zgradi tamošnje Osnovne škole. Osnivačkoj skupštini prisustvovalo je stotinjak zainteresiranih kojima su se obratili predstavnici Inicijativnog odbora za osnivanje ove stranke iz Kistanja, Benkovca, Ervenika i Knina kao i dopredsjednik IO DPS-a za Hrvatsku Branislav Švonja te predsjednik Veljko Džakula.
– Tko je mogao povjerovati samo prije nekoliko dana ili nekoliko trenutaka da će se u Kaštelu Žegarskom, ovom popaljenom i porušenom selu odjednom okupiti 200-300 ljudi. Ovo nam je najbolji signal koji nam garantira da smo na pravom putu. S druge strane ovo je snažna poruka, velika poruka koja samo u jednoj riječi znači promjene. Promjene su više nego važne ne samo u Obrovcu, već na nivou cijele Hrvatske, kazao je Branislav Švonja istaknuvši da to moraju biti promjene premijera, predsjednika Vlade i svih drugih državnih tijela u odnosu prema Srbima, jer se problemi srpske zajednice ne rješavaju.
– Bez obzira na poruke službene vlasti i premijera koji govore vraćajte se, a u praksi na svakom koraku – “nemojte se vraćati”. To nam ne kažu, ali sve čine da se ne vrati ovaj narod ovdje, kazao je Švonja te nastavio;
– Prijete, i evo danas su prijetili mnogima. Zvali su i nije smetalo ni Stanimiroviću ni Miloradu Pupovcu da zovu veliki broj ljudi. Mnogi su nam se ispričavali i rekli nam da ne mogu praviti probleme sebi. Rečeno im je da će izgubiti posao, da neće dobiti posao, da neće dobiti kredit. Oprosti, ja sam za promjene, ali neću se danas slikati u Žegaru, rekao je Švonja i upitao zašto se boje, ako vode ispravnu politiku te optužio predstavnike SDSS-a koji su u Obrovcu u koalciji s HDZ-om da drže Srbe kao taoce i da unazađuju ove krajeve. Gradsku je vlast optužio da je za reprezentaciju potrošila milijun kuna za što se, prema njegovom mišljenju, moglo zaposliti dvadeset ljudi.
– Naši prestavnici zadovoljavaju se samo s podizanjem ruke. Zadovoljavaju se s foteljom, zadovoljavaju se s plaćom, zaključio je Švonja i najavio da će se DPS boriti sve dok se takvo stanje ne promijeni ne samo u Obrovcu, već i Kninu i Benkovcu i svim drugim sličnim sredinama.
Veljko Džakula upoznao je nazočne sa svojim naporima da predoči “poražavajuće podatke” o stanju srpske zajednice u Hrvatskoj. Pokušao je s tim upoznati predstavnike drugih političkih stranaka SDP-a i HNS-a, kao i podpredsjednika Vlade Slobodana Uzelca, ali bez uspjeha.
– Tijekom prošle prošle godine Vlada RH je napravila akcijski plan o provođenju zapošljavanja manjina u Hrvatskoj. No, kada sam se htio pobliže upoznati s tim, potpredsjednik Uzelac mi je rekao da je tajnog i povjerljivog karaktera. To nije namijenjeno da vi o tome raspravljate, već Vladi, odnosno Vlada to šalje u Bruxelles. Interesantno je da taj akcijski plan o zapošljavanju i rješavanju egzistencijalnih problema manjina nije dobila nijedna manjinska organizacija, pa ni srpska koja je najbrojnija, kazao je Džakula kojeg su i drugi problemi potaknuli da pokrene ovu alternativu postojećem stanju.


 ZA PREDSJEDNIKA MILAN KOMAZEC MIJO




U Inicijativni odbor Demokratske partije Srba za Grad Obrovac izabrani su Milan Komazec-Mijo, Zdravko Kovačević, Ljubomir Šukara, Boro Kalinić, Nikola Buljević, Slobodan Badža – Šeki, Svetozar Ogar, Vuk Mlinar, Dušan Macura, Dragan Vukas, Đuro Vignjević, Željko Jovančević – Badža, Obrad Vukčević, Tomo Glušac, Branislav Švonja, Đuro Dragičević, Goran Perić i Predrag Olujić.
Predsjednik obrovačkog Gradskog IO će biti Milan Komazec – Mijo, a dopredsjednik Branislav Švonja.