Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Vrijeme je za pravu stvar

Autor: Šime Ćurko

01.03.2009. 23:00
Vrijeme je za pravu stvar


Možda bi bilo previše reći sad ili nikad, no ovo je razdoblje u kojem će zadarski rukomet trebati znati iskoristiti svoje potencijale


Ne sjećamo se koliko je vremena prošlo od kada se dogodilo da na prostoru ispred dvorane Mocire nije bilo mjesta za parkiranje, a da se u to vrijeme u dvorani igra rukomet. U subotu navečer pred dvoranom upravo takva, odavno zaboravljena slika. Nije to ni blizu nekadašnjim vremenima Zadar Gortana iz posljednjeg desetljeća prošlog stoljeća kada se u dvorani natiskalo i tisuću ljudi, no za početak je ohrabrujuće. A ohrabrujuća je za Zadar i pobjeda protiv Crikvenice koja je još jednom potvrdila – Zadar kad je kompletan može sa svakim, a dok je tako, postoje i šanse za drugo mjesto s napomenom da je u tim kalkulacijama predviđeno da vodeći Buzet ne može ispustiti veliku trenutačnu prednost.
Mi i oni
Hoće li Zadar svoju priliku i iskoristiti, ovisi o više čimbenika, a jedan od njih svakako je i nužno sveopće zadarsko rukometno pomirenje. Nije tajna da u zadarskom rukometu postoje problemi više kao plod ljudima toliko svojstvene oholosti, kojoj smo uostalom svi skolni, negoli nekih stvarnih poteškoća. Zadar nije u idealnoj situaciji, drugoplasirani Solin ima četiri boda viška, Crikvenica je pokazala da nije bezopasna, svoje planove imaju i Kaštela, odnosno Gorica, a pred Zadrom su dva gostovanja, u Velikog Gorici i Županji. Te dvije utakmice dat će odgovor može li Zadar do kraja konkurirati za vrh ili će se ambicije svesti na što bolji plasman.
Za osvajanje drugog mjesta i kvalifikacija za Premijer ligu sve zadarske rukometne snage konačno bi trebale gledati u istom smjeru. Nekadašnje razmirice “nas i njih”, čije se posljedice i danas osjećaju, nužno je ostaviti sa strane, bilo kakve podjele nikad ne donose opću korist. Ako se pogledaju tri posljednje sezone, Zadar je uvijek bio blizu, ali i dovoljno daleko od elitnog ranga. Prije dvije sezone Zadrani su u Drugoj ligi bili drugi, iza Trogira, pa su ostali bez kvalifikacija za Prvu ligu. Lani su bili prvaci Druge lige, izborili Prvu Dukat ligu, ali kroz kvalifikacije imali i priliku ući u Premijer ligu. Iako su izgubili sve tri utakmice (Bjelovar, Umag, Županja), Zadrani nisu razočarali, nedostajalo im je samo malo više pravog vjetra u leđa. A što više ljudi puše u leđa, bolje se ide naprijed. I zato ponovno poziv svima u klubu i onima koji su zadužili zadarski rukomet, a danas nisu više od običnih navijača – vrijeme je za pravu stvar. U ovoj ligi možda je samo Buzet bolji, svi ostali mogu se uhvatiti i prestići. Možda bi bilo previše reći sad ili nikad, no ovo je razdoblje u kojem zadarski rukomet treba znati iskoristiti svoje potencijale.
Zadar i Crikvenica
– Razlika Zadra i Crikvenice? Zadar ima rukometnu školu iz koje dolaze i većina igrača prve momčadi. Crikvenica takvo što nema, osim jednog svi ostali igrači uglavnom su iz Rijeke – objasnio je Siniša Meštrić, vratar Zadar Gortana, koji je prvi dio sezone branio baš u Crikvenici.
Za peti hrvatski grad i županiju sa 160 tisuća stanovnika nitko u zadarskom rukometu ne bi smio biti prezadovoljan s rangom u kojem Zadar danas igra. Nužno je prijeći preko nekih stvari, zapravo nepotrebnih principa i okrenuti se prvim vrijednostima – oproštenju i pomirenju. Tada će svi biti na dobitku, taman Zadar nikad ne ušao u Premijer ligu. Lanjska prilika olako je propuštena, bilo bi žalosno da se slično ponovi i samo godinu dana kasnije.


 PRVA DUKAT LIGA




Rezultati 13. kola: Zadar Gortan – Crikvenica 28:27, Slatina – Gorica 29:34, Solin – Arena Jadrograd 33:28, Prelog – Đakovo 26:25, Županja – Buzet 34:29, Kaštela Adriachem – Trogir 30:25.
Buzet 22, Solin 19, Crikvenica i Zadar Gortan 15, kaštela Ad. 13,  Gorica, Županja, Arena i Đakovo 12, Prelog 10, Slatina 8, Trogir 5.
U 14. kolu (7./8. ožujka) igraju: Gorica – Zadar Gortan, Trogir – Slatina, Crikvenica – Županja, Buzet – Prelog, Đakovo – Solin, Arena J. – Kaštela Ad.


 VUČETIĆ I SAMARDŽIJA


Josip Vučetić igra sve važniju ulogu u prvoj momčadi, uglavnom na poziciji desnog krila gdje je istisnuo i iskusnog Damira Samaržiju. No, kad je ušao Samaržija je pogodio važne lopte i pokazao da je kombinacija mladosti i iskustva uvijek dobitna. Vučetić igra u oba pravca i uz Ivana Mijolovića i Ivana Cotu on je trenutačno najbolje što se u igračkom kadru dogodilo posljednjih godina. Zadar je nakon generacije 1986., upao u veliku krizu sa stvaranjem igrača koja je rezultirala time da je prva momčad ostala bez očekivanog priljeva domaćih snaga. Sve bolji je i Mijolović, koji je polagano napredovao, no u posljednje vrijeme potvrđuje se kao sve važniji igrač.