Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

ŽKK Zadar: Zaboraviti propušteno

Autor: Šime Ćurko

01.03.2009. 23:00
ŽKK Zadar: Zaboraviti propušteno

Foto: Sebastian GOVORČIN



Zadar se žurno mora osloboditi razmišljanja o tome da je sve donedavno bio, iako zapravo još uvijek jest, u najboljoj poziciji i da je već s Agramom i Požegom mogao sve riješiti


Požega ovaj put nije bila sretna. Nakon dvije uvjerljive pobjede u središtu Zlatne doline Zadranke su u petak navečer izgubile 72:90, što im je drugi poraz zaredom u dva kola Lige za prvaka. Požegi je prethodio domaći poraz od Agrama i Zadar je tako izgubio znatan dio prednosti s kojom je ušao u razigravanje s ekipama koje nisu uspjele izboriti Ligu za prvaka. No, dio prednosti Zadranke još uvijek imaju, nijedna ekipa trenutačno nema bolji skor od njih (Pula, kao i Zadar ima 8-4), i u borbi za ostanak zadarski izgledi, iako sada umanjeni, još uvijek su toliki da jamče da ekipa Marije Mazije može izgurati do kraja.
– Najvažnije je da ne upadnemo u niz poraza. Toga se treba čuvati – rekla je Ina Marin pred polazak u Požegu. U njenoj izjavi krije se dio trenutačnih zadarskih problema, a to je strah od niza poraza koji se u ovako izjednačenoj ligi, u kojoj ni domaći teren ne mora biti osobita prednost, mogu lako dogoditi. Istina, dva poraza ne znače i seriju poraza, ali zadarske konkurentice trenutačno su u psihološkoj prednosti, posebno se to odnosi na Mursu koja je dugo bila prikovana uz posljednji Novi Zagreb pa su se Osječanke ipak počele izvlačiti. Zadar se žurno mora osloboditi razmišljanja o tome da je sve donedavno bio, iako zapravo još uvijek jest, u najboljoj poziciji i da je već s Agramom i Požegom mogao sve riješiti. Bude li se stalno gledalo unatrag žaleći za propuštenim, Zadru se može dogoditi još teža pozicija. Najteža je pozicija, računajući da se Novi Zagreb još samo teoretski može pomaknuti sa začelja, pretposljednje mjesto koje donosi kvalifikacije za A-1 ligu s nekim od A-2 ligaša.
Marija Mazija još nakon domaće pobjede protiv Murse u 11. kolu izračunala je da njenoj ekipi za ostanak trebaju tada još četiri pobjede. Jednu je od tih pobjeda Zadar ostvario (Novi Zagreb), preostale tri još čeka. Novi Zagreb je ekipa koja je izgubila svih 15 utakmica, ali i ekipa koja je samo s -5 u 1. kolu Lige za ostanak izgubila od Pule. Potvrda je to da su Zagrepčanke, sada rezultatski neopterećene, postale “plutajuća mina”; tko od njih slučajno izgubi, mogao bi taj neuspjeh skupo platiti. Baš je Novi Zagreb prva sljedeća prepreka Zadranki i tu utakmicu Mazija i društvo jednostavno moraju pobijediti. Zadru će veći probem od Novog Zagreba u toj utakmici biti psihološko opterećenje, jer je to jedna od utakmica u kojoj pobjedom ne dobivate previše, ali zato porazom puno gubite.


 SELIDBA NA VIŠNJIK




Tražeći uzroke dvaju posljednjih poraza Zadra moglo bi se doći i do dvorane. Zadranke su u siječnju preselile treninge u pomoćnu dvoranu na Višnjiku, ali utakmice i dalje igraju u Jazinama. Možda im je to bio problem protiv Agrama, iako se s obzirom koliko dugo igra u Jazinama Zadar u toj dvorani nikako ne bi smio osjećati kao gost. Situacija s dvoranom bi se trebala konačno riješiti sljedeći vikend kad će Zadar, riješi li potrebnu papirologiju, Novi Zagreb ugostiti na Višnjiku.