Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Ante Kurtović ostaje iza rešetaka

Autor: Suzana Bandić

01.03.2010. 23:00
Ante Kurtović ostaje iza rešetaka

Foto: Filip BRALA



Pritvor mu je produljen po istoj osnovi kao i posljednji put, odnosno zbog mogućnosti od ponavljanja djela i utjecaja na svjedoke koji još uvijek nisu ispitani, a čiji je broj u međuvremenu s početnih šezdesetak do danas već premašio stotinu
Ante Kurtović (29), javnosti poznat kao glavni akter afere leasing teške nekoliko milijuna kuna, koji je uz kaznenu prijavu zbog prijevare i protupravne naplate uhićen i zatvoren još 3. studenog prošle godine, ostaje u pritvoru zadarskog Istražnog centra još dva mjeseca.
Kako je ukupno trajanje pritvora u istrazi zakonski ograničeno do šest mjeseci stoga se u slijedeća dva mjeseca očekuje se i podizanje optužnice protiv Kurtovića koji se sumnjiči za više kaznenih djela prijevare.
Pritvor mu je produljen po istoj osnovi kao i posljednji put, odnosno zbog mogućnosti od ponavljanja djela i utjecaja na svjedoke koji još uvijek nisu ispitani, a čiji je broj u međuvremenu s početnih šezdesetak do danas već premašio stotinu.
Ante Anić, istražni sudac u ovom vrlo složenom slučaju, pojasnio je kako je riječ o postupku koji se vodi na više razina i kojim je obuhvaćeno jako puno osoba. Sam je tijekom ove opsežne istrage, kaže, ispitao više od stotinu svjedoka koji su se javili kao oštećeni. Istraga se oduljila i stoga što su se tijekom istražnog postupka otvorila i nova kaznena djela pa su tako osim Kurtovića među osumnjičenike i novi osumnjičenici – čelni ljudi Autokuće Zadar – Milan Rajlić, Dejan Pupovac i Niko Lisica. Hoće li se do zaključenja istrage među osumnjičenicima naći još koje ime ostaje za vidjeti.
Mladog Kurtovića se, podsjetimo, sumnjiči da je od prosinca 2005. do studenoga 2009. godine, od osoba zainteresiranih za kupnju brodova, stanova i vozila marke audi i VW u gotovini, dobivao 50 do 60 posto vrijednosti kupljene robe, a koje je prethodno od prodavatelja preuzimao na temelju ugovora o leasingu na ime članova svoje obitelji i prijatelja. Kupcima nije davao vozila u njihovo vlasništvo, nego na korištenje uz obećanje da će u dogledno vrijeme stvarni kupac biti upisan kao vlasnik. Nakon toga nastavio je otplaćivati rate leasinga od novca koji je dobivao od novih kupaca. Razrađenim sistemom “piramida prodaje” Kurtović je neko vrijeme uspijevao pokrivati dospjele rate, no, kako taj sistem zahtjeva uključivanje sve više osoba, njegovo se “carstvo” urušilo. Pritisnut prijetnjama nezadovoljnih kupaca koji su tražili svoj novac natrag, Kurtović je “zaklon” potražio kod policije pa je ujedno tako cijela afera i procurila u javnost.