Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Lekcija iz košarke za Baranjce

Autor: Andrija Dešpoja

01.03.2010. 23:00
Lekcija iz košarke za Baranjce

Foto: Sebastian GOVORČIN



U svlačionici je pao dogovor da ćemo promijeniti pristup i da ćemo se baviti samo košarkom što je odmah donijelo ploda – kaže Ivanov


Treća pobjeda u nizu sjela je na konto Puntamičana koji nisu znali za pobjedu u Jazinama još od početka prosinca kad je pognute glave zadarski hram košarke napustio Dubrovnik. Nakon slavlja nad Baranjcima sigurno je svima njima prošlo kroz glavu upravo činjenica da su barem sa jednim slavljem u Jazinama između ove dvije utakmice danas bili u izglednoj prilici za ulazak u Ligu za prvaka. No, to sad više nije toliko ni bitno koliko podatak da Plantakova momčad zadnjih mjesec dana igra odlično što je nakon onog negativnog niza od pet poraza u nizu vratilo pozitivnu energiju u svlačionicu “zelenih”. Vrijednosnice OS Darda su došli u Zadar po pobjedu što se dobro vidjelo po njihovom pristupu koji je pokazivao da su htjeli na sve načine dekoncentrirati domaće košarkaše. Shodno tome nerijetko su se mogle vidjeti čarke između igrača obiju momčadi na koje su u prvom poluvremenu Puntamičani znali nasjesti što je dovodilo do nepotrebne nervoze, ali povratak iz svlačionica je bio pravi preporod u punom smislu riječi i krenula je rapsodija u zelenom što je otvorilo širok put ka osmoj ovosezonskoj pobjedi. Najbolji Puntamičanin po enti put bio je Ive Ivanov s 19 poena, a jedan skok mu je nedostajao da ostvari dvostruko-dvostruko učinak (9 skokova). Ipak taj skok je po njemu totalno nebitan prema konačno ishodu cijele momčadi koji je donio moguće vrlo bitna dva boda u Ligi za ostanak.
– Uspjeli smo konačno doći do te domaće pobjede nakon tri mjeseca i nije nimalo bilo lako iako 17 plusa bi netko drukčije objasnio. Odlično smo otvorili utakmicu i odvojili se na pet do šest razlike i onda je krenula nepotrebna nervoza na terenu koja je potaknuta od gostujućih igrača, a mi smo kao nivci na to sve nasjeli. Umjesto da igramo košarku krenuli smo u neka razračunavanja koja nisu imala nikakvog smisla. To je sve na kraju kumovalo našem minusu nakon prvih 20 minuta – Ivanov će o nervoznom prvom dijelu nakon kojeg je uslijedilo neko drugo “pakovanje” Borik-Puntamike koje je bilo presudno za ostvarenje pobjede.
– U svlačionici je pao dogovor da ćemo promijeniti pristup i da ćemo se baviti samo košarkom što je odmah donijelo ploda. Počeli smo igrati obranu i uspjeli im osujetiti njihovu zonsku obranu te došli do kapitalne prednosti koju nismo ispustili do kraja.
Situacija dva kola prije kraja osnovnog dijela ukazuje da ste u odličnoj situaciji što se tiče Lige za ostanak, ali sad se sigurno pojavio žal za propuštenom prilikom i za korak više.
– Gledajući iz sadašnje pozicije jedna do dvije pobjede, recimo protiv Trogira, Zaboka ili Šibenika bili bi nam garancija velikih izgleda za ulazak u Ligu za prvaka. Ipak ne možemo i ne smijemo biti nezadovoljni, jer smo ušli u razdoblje u kojem ne znamo za poraz, a dobro se još sjećamo onih pet poraza u nizu što nam je bio veliki teret na leđima. Imamo odličnu situaciju da ostvarimo naš primarni cilj zvan ostanak u ligi i u tom kontekstu ćemo pristupiti našem sljedećem gostovanju u Dubrovniku gdje taj ostanak možemo definitivno i potvrditi.


 SLOBODNA JOŠ TRI MJESTA




Dva kola prije kraja osnovnog dijela A-1 lige doznao se prvi siguran putnik u Ligu za prvaka. To je pošlo za rukom Zabočanima koji su slavljem nad Dubrovnikom (92:86) počeli razmišljati o Ciboni, Zadru i kompaniji. Njima bi se trebali u posljednja dva kola pridružiti i Brođani koji unatoč katastrofi na Gripama (92:62) drže čvrsto drugu poziciju i samo čudo bi ih moglo izbaciti iz kruga putnika za elitni hrvatski košarkaški rang. Prava bitka će se voditi za preostala dva mjesta gdje su ostala tri konkurenta.
Baranjci će imati meč loptu sljedeći vikend kad na svom parketu dočekuju Dubravu. Pobjeda bi im značila ulazak u premijernoj sezoni u Ligu za prvaka, jer s Trogirom imaju za jedan poen bolji međusobni omjer, a na ruku im ide činjenica da se upravo dva njihova najveća konkurenta, Split i Trogir međusobno sukobljavaju u posljednjem kolu. Splićani su kupili visokom pobjedom nad Svjetlošću priliku da ipak izbore očekivani plasman u najbolja četiri, no za to će im trebati slavlje na Baldekinu u sljedećem i nad Trogirom u posljednjem kolu. Na začelju su Kaštelani prosuli nove bitne bodove za ostanak u ligi, porazom od Dubrave (58:64), dok su Šibenčani ostali praznih ruku u Trogiru (83:70).