Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Samo domoljubne i stručne snage mogu revitalizirati poljoprivredu

Autor: Boris Kupčak

01.03.2010. 23:00
Samo domoljubne i stručne snage mogu revitalizirati poljoprivredu

Foto: Tomislav JERAK



Kvalitetna zemljišta Zadarske županije prostiru se na 59 tisuća hektara, od kojih se sada obrađuje oko 10 tisuća hektara površine. Dakle, u buduće se Hrvate treba poticati i motivirati za rad na vlastitoj zemlji, po uzoru na Austriju i Njemačku


Nedavno osnovana Stranka hrvatskog zajedništva, podružnica Zadar, poslala nam je dopis u kojemu objašnjavaju kako i zašto je došlo do kolapsa poljoprivredne proizvodnje u Zadarskoj županiji, a najavljuju i tribinu 18. ožujka gdje će iznijeti program kako pokrenuti poljoprivrednu proizvodnju, za koju navode da je nužna za opstanak hrvatskog naroda na ovim prostorima. U svom dopisu, koji je potpisao Miljenko Marić, predsjednik podružnice Zadar, objašnjavaju kako je trenutačno stanje katastrofalno i optužuju pojedince da su na to izravno utjecali.
– Jedna zajednica – država ima svoje institucije pomoću kojih mora štititi svoj narod, a ne da su iste u funkciji nekim patvorenim “elitama”. Danas, udružene “elite” u Hrvatskoj dok vladaju same su sebi svrha. Pojedinci Hrvati u međunarodnim asocijacijama, kako iz emigracije tako i iz Hrvatske, bez srama samo zbog osobnih koristi, pomoću “kumova” u Zadarskoj županiji najprije su devastirali zemljišta, potom ista kupili u bescjenje, a zatim preprodali za desetke puta skuplje, kaže Miljenko Marić predsjednik SHZ-a Zadarske županije.
U Zadarskoj županiji mnoga zemljišta su neobrađena i mnogo je nezaposlenih, što prije nije bio slučaj, a prema Mariću samo domoljubne i stručne snage mogu revitalizirati tu poljoprivredu.
– Prije srpske agresije na Republiku Hrvatsku “Poljoprivredni kombinat Zadar” bio je uzor za poljoprivrednu proizvodnju u Zadarskoj županiji, a 1990. godine imao 1.989 zaposlenih radnika. Isti kombinat nakon završetka Domovinskog rata 1995. godine prestao je obrađivati zemlju. Prošlo je 15 godina od završetka rata, ali i dalje su neobrađena polja, kaže Marić dodajući kako danas samo domoljubne – stručne snage mogu revitalizirati poljoprivrednu djelatnost u Zadarskoj županiji.
– Kvalitetna zemljišta Zadarske županije prostiru se na 59 tisuća hektara, od kojih se sada obrađuje oko 10 tisuća hektara površine. Dakle, u buduće se Hrvate treba poticati i motivirati za rad na vlastitoj zemlji, po uzoru na Austriju i Njemačku. Nažalost, uglavnom “politika” i “političari pojedinci” nezavisne Hrvatske su stimulirali i odgovorni za stanje u Zadarskoj županiji kakvo je danas, kaže Marić i ističući kako pojedinci “političari” svojim stilom u Zadarskoj županiji obmanjuju hrvatski narod kada je u pitanju razvoj poljoprivrede, a ustvari samo je šminka za hrvatsku javnost.
– Tendenciozno, ali i bez ideja na ovim prostorima, ne žele ništa promijeniti kako bi se organizirano otvarala radna mjesta u poljoprivredi, zaključio je Marić.
U proglasu stranke stoji kako će pokazati da se u svojim temeljima bitno razlikuju od postojećih, kao i to da nastupaju kao tim stručnjaka, koji nisu korumpirani ili na drugi način ucijenjeni i koji su u stanju odgovoriti na sva otvorena pitanja aktualne stvarnosti.


 MARIĆ PROZIVA STRIKU I BUBALA




Miljenko Marić, predsjednik podružnice Zadar SHZ-a, u dopisu koji nam je poslao uputio je izravne optužbe za katastrofalno stanje u poljoprivredi Zadarske županije.
– Pojedinci Hrvati u međunarodnim asocijacijama, kako iz emigracije tako i iz Hrvatske, bez srama samo zbog osobnih koristi, pomoću “kumova” u Zadarskoj županiji najprije su devastirali zemljišta, potom ista kupili u bescjenje, a zatim preprodali za desetke puta skuplje. Svoje hrvatstvo na taj način je demonstrirao Strika u Poličniku, preko ogromnog imanja Lug, a žešće se pokazao i emigrant Bubalo koji je najprije kupio Dalmatinsku banku, potom je skuplje preprodao Mađarima. Uvidjevši da je to unosan posao istim stilom kupio je poljoprivredno imanje Vranu. Također, poljoprivredno dobro Bašticu uglavnom su devastirali hrvatski “poduzetnici”, kazao je Marić dodajući kako se posljedice tek vide Hrvati su izgubili radna mjesta, ali je i veći problem što se Hrvate odviklo od rada, pa bi sada samo neke mirovine i socijalne pomoći, ovaj fenomen nažalost stimuliran je od međunarodnih mešetara.