Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Bivšem policajcu uvjetna osuda

01.03.2011. 23:00
Bivšem policajcu uvjetna osuda


Na četiri mjeseca zatvora, uvjetno na dvije godine, jučer je na Općinskom sudu u Zadru osuđen bivši policajac Budimir Savarin (38), kojem se sudilo zbog zloporabe kreditnih kartica i čekova.
Savarin je na sud dospio nakon što je Erste card d.o.o. u nemogućnosti drugog načina naplate svojih potraživanja od 122 tisuće kuna, bivšeg policajca tužio. U nastavku jučerašnje glavne rasprave Savarin je iznio svoju obranu kazavši ponajprije kako se ne osjeća krivim, ali da cjelokupno dugovanje prema Erste cardu, priješnjem Diners Clubu, priznaje.
Upao u financijske probleme
– Radio sam u MUP-u i imao u najmu poslovni prostor u Kruševu pa sam podigao tri kredita od kojih je jedan bio za automobil u visini od 12,5 tisuća eura i dva po 15 tisuća za adaptaciju stambenog prostora. Osim toga, zadužio sam se kreditno i preko Erste card kreditne kartice, ali sam sve rate uredno podmirivao sve dok nisam upao u financijske probleme nakon što mi je zbog blokade računa tvrtka Drage commerce 93 koncem 2004. godine prestala plaćati najamninu – ispričao je Savarin kojem je potom zbog dospjelih rata kredita blokiran račun, a od plaće mu ostajalo svega četiri kune mjesečno. Zbog toga mu je pokrenut i stegovni postupak da bi potom, zbog nedoličnog ponašanja izvan službe iz MUP-a bio otpušten s posla. Nakon nešto više od godine nezaposlenosti pokrenuo je svoj biznis u Zagrebu, no i tamo je upao u financijske probleme. Tvrtka Drage commerce 93 dugovanje za najam u visini od 50 tisuća eura priznala mu je i to i ovjerila kod javnog bilježnika, a potraživanja preko zagrebačke tvrtke prelaze milijun i dvjesto kuna.
– Ja po malo otplaćujem svoja dugovanja prema redu vjerovnika kako sam to po Zakonu i dužan činiti. Isto tako, sve sam svoje vjerovnike obavijestio o tome koji su po redu za isplatu i od svojih dugova ne bježim. Čim ja naplatim svoja dugovanja, podmirit ću ona koja dugujem drugima jer drugog načina nemam – kazao je u svojoj obrani Budimir Savarin koji se branio bez odvjetnika kako ne bi svoju tešku financijsku situaciju opteretio i tim troškom. U svoju je obranu naveo i činjenicu da se još od 2001. godine liječi od PTSP-a te, da je nekoliko puta bio i hospitaliziran, zatim da do sada nije bio osuđivan te da je otac dvoje djece i da je bio sudionik Domovinskog rata.
Osuda i dodatni uvjet
Uzevši sve nabrojeno u obzir sutkinja Zlata Smojver Kanjer ipak ga je proglasila krivim i osudila uvjetnom osudom uz obrazloženje kako je, iako je odmah vratio kreditne kartice kada su to od njega zatražili iz Erste carda, ipak dizao novac preko tih kartica u vrijeme kada mu je naplata najma već bila neuredna i kada je bio svjestan svoje financijske situacije u kojoj su već započeli problemi. Osim uvjetne osude izrekla mu je i dodatni uvjet koji se odnosi na plaćanje duga Erste cardu naloživši mu da u roku od šest mjeseci po pravomoćnosti ove presude podmiri dugovanje pod prijetnjom ovrhe i opozivanja uvjetne osude.