Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Izbezumili smo protivnike jer imamo igračku širinu

01.03.2011. 23:00
Izbezumili smo protivnike jer imamo igračku širinu


Suparnici ne mogu unaprijed znati na kojeg igrača u našoj momčadi treba posebno pripaziti. Kod nas svi mogu u utakmici zabiti desetak ili više poena i to je naša najveća snaga – kaže Škifić


Iz Slavonskog Broda su se košarkaši Borik-Puntamike vratili s pjesmom na ustima, jer su uspjeli uzeti pobjedu na terenu gdje nisu bili blizu uspjeha tri godine. Donijeli su dva boda koja su ih dovela pred vrata plasmana u Ligu za prvaka za što će im trebati još jedna pobjeda u predstojeća dva kola. Glavnim akterom opet se pokazao Jure Škifić koji je imao kao i u utakmici protiv Zaboka jednu veliku dionicu u kojoj je ponio najveći teret na terenu i s 21 poenom od čega su 16 bila u prvoj četvrtini načeo Brođane koje su do kraja susreta dokrajčili njegovi suigrači. Jednostavno rečeno, Puntamičani su djelovali kao naštimani orkestar.
Statističke varke
– Odigrali smo vrhunsku obranu što je na kraju odlučilo pobjednika. Od početka nije bilo baš tako, padali su poeni na obje strane. Petković je upao seriju, mislim da je zabio čak četiri trice iz “picka”, no uspješno smo limitirali njihove ostale suigrače tako da kad je Petković stao nisu imali više rješenja. Kod nas je bio obrnut slučaj, u svakom razdoblju utakmice netko drugi bi preuzeo odgovornost što je Brođanima bilo teško za braniti. Mislim da je presudila treća četvrtina u kojoj smo napravili odlučujuću seriju, a primili smo tek šest poena što je najbolji dokaz kako smo dobro izgledali u obrani – kaže Škifić, koji je u vrlo izjednačenoj zadarskoj momčadi za trunkicu imao izraženije brojke te je na kraju završio s 21 ubačajem. Glavnim egzekutorom u redovima “zelenih” se pokazao već mnogo puta, a kako se bliži odlučujuća završnica preuzima sve više odgovornosti u svoje ruke.
– Drago mi je kao i svakom igraču da mi se osobni učinak diže iz kolo u kolo te da sam dao svoj obol na kraju u pobjedi, a ne u porazu. Onda je sve puno ljepše, a smatram da sam se našao ove sezone u jednom pravom kolektivu u kojem su svi igrači jednako zastupljeni. Nema nekih koji su povlašteni, koji igraju puno više od drugih, već nas trener koristi u podjednakoj mjeri što se najbolje može iščitati iz statistike.
Ni u jednoj statističkoj kategoriji, osim možda u osvojenim loptama, Puntamičana nema među prvih 10 u ligi.
– To potvrđuje našu raznovsnost i širinu, a drugi smo na ljestvici. Osim tog, takav statistički učinak jedan momčadi protiniku otežava pripremu za utakmicu jer se nikad ne zna od koje igrača prijeti opsanost. Na taj smo način uspjeli iznenaditi mnoge protivnike ove sezone. Jednostavno, suparnici ne mogu unaprijed znati na kojeg igrača u našoj momčadi treba posebno pripaziti. Kod nas svi mogu u utakmici zabiti desetak ili više poena i to je naša najveća snaga. Sad su iskočili Čakarun i Ružić koji su u drugom poluvremenu nosili naš napad, prošlu je to bio Mikulić, prije toga Petani, Šarlija ili Marić.
Nedjelja odluke
Nastavak bi mogao ili čak trebao biti u Ligi za prvaka. Nitko prije početka sezone ne bi stavio “pet para” na Zadrane koji su došli u situaciju da ih jedna pobjeda dijeli od utakmica sa Zagrebom, Cibonom, Zadrom i Cedevitom.
– Treba još uzeti jednu pobjedu, pa će sve to biti i ostvareno. Definitivno smo iznenadili i sami sebe s ovakvim razvojem sezone, a pred početak smo bili u tisuću nepoznanica najviše zbog igračkog kadra koji nam je varirao kako je sezona odmicala. Dosta najiskusnijih nas je napustilo poput Ivanova, Devića i Pavića, ali smo uspjeli održati kontinuitet dobrih igara i kvalitetnog rada do danas.
Pobjeda protiv Kvarnera u nedjelju u Jazinama potvrđuje Ligu za prvaka.
– Sad smo u situaciji u kojoj sami o sebi odlučujemo i želimo već u nedjelju protiv Kvarnera u Jazinama to i potvrditi. I njima i nama ova dva boda donose odluku, ali imamo domaći teren i unatoč boljoj formi Riječana mislim da imamo razloga za optimizam i da će se nastaviti pjesma u našoj svlačionici, i nakon ove nedjelje – zaključio je Škifić.


 PROFITIRALI S RUŽIĆEM




Puntamičane je posebno uzdignuo dolazak Jure Ružića.
– On nam je donio golemo iskustvo u momčad kojoj je prosjek godina tek 20. Uz iskustvo, donio je nadmoć u skoku i puno nam je lakše igrati kad je on na parketu. Još da mu je ruka u pravom stanju bio bi mnogo efektivniji u napadu, a pokazao je u Brodu da će biti pravi po tom pitanju u nastavku natjecanja.