Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Nagrađivani umjetnik oduševio zadarske studente

01.03.2011. 23:00
Nagrađivani umjetnik oduševio zadarske studente


Zadarski studenti ugostili su na  Novom kampusu Sveučilišta u Zadru još  jednog hrvatskog umjetnika. Ovoga puta  gost je bio nekonvencionalni sisački umjetnik Marijan Crtalić koji se kroz svoju  umjetnost bavi aktivizmom, osobito u rodnom gradu zbog čega je često na tapeti  lokalnih moćnika.
Projekt “Jadranski stol” započeo je u  studenom prošle godine, a radi se o projektu tijekom kojeg se hrvatski umjetnici  predstavljaju publici putem dijaloga i diskusija. Cilj je upoznavanje studenata s  likovnih strujanjima, ali i promicanje suvremene hrvatske umjetnosti. Voditelji  projekta “Jadranski stol” su prof.doc. Josip  Zanki s Odjela za izobrazbu učitelja i  odgojitelja, te studentice Odjela za povijest  umjetnosti: Milena Tabula, Antonija Sklepić, Vedrana Pavić, Sara Čičić i Ena Čobanov.
Marijan Crtalić svakako je jedan od  mladih hrvatskih umjetnika koji je zaslužio  gostovati na jednom ovakvom događanju.  Dobitnik je nagrade Salona mladih u Sisku,  Salona mladih u Zagrebu, nagrade AICA  na 36. Zagrebačkom salonu te je za multimedijsku instalaciju “Nevidljivi Sisak –  Fenomen Željezara” dobitnik nagrade  T-HT-a. Okružen studentima Crtalić je  predstavio svoj rad po godinama i fazama,  krenuvši od početnih pa do najkasnijih  radova. Uz prikazivanje radova objašnjavao je i njihova značenja kao i pojedine  performanse, a nakon prve faze i traženja  identiteta njegovi radovi uglavnom se bave  aktivizmom. Susret je trajao gotovo dva  sata tijekom kojih su studenti, nakon predstavljanja radova, za Crtalića imali brojna  pitanja koja su se najvećim djelom odnosila  na njegov aktivizam kao umjetnika te položaj umjetnosti u malim gradovima. Na  samom kraju susreta prikazan je i 20-minutni nagrađeni film “Nevidljivi Sisak –  Fenomen Željezara”.
– Velika je stvar da u Zadru imate mogućnost organizirati susrete s umjetnicima  koji otvoreno mogu govoriti o nekim stvarima kroz svoj rad i o svom radu. To u  mnogim gradovima ne postoji. Na žalost  problem s manjim gradovima je to da ako se  nešto ne događa u Zagrebu, praktički se ne  događa, a vi ste događaje doveli u svoj grad,  komentirao je studentski projekt Crtalić.  Koliko je on bio oduševljen inicijativom  studenata toliko su i studenti bili oduševljeni njime pa se gostovanje nastavilo i na kavi  nakon službenog dijela susreta.
Nakon ovog zanimljivog gostovanja u  Zadar na idući susret “Jadranskog stola”  stižu Leonida Kovač te akademski kipar  Petar Barišić.