Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Bitanga na provjeri DSV-a

01.03.2012. 23:00
Bitanga na provjeri DSV-a


– Pretpostavljam kako ti napisi u medijima imaju veze s odlukom o jednomjesečnoj odgodi koju je donijelo Državno sudbeno vijeće, no odgovorno tvrdim kako su sve to obične gluposti i bedastoće. Sve ono na što se poziva odvjetnik Jadranko Črnko odavno je već pravomoćno riješeno na način da su te optužbe odbačene, kaže Bitanga


Donošenje odluke o imenovanju predsjednika Županijskog suda u Zadru odgođeno je zbog pribavljanja odgovarajuće dokumentacije – stoji u priopćenju Državnog sudbenog vijeće (DSV) objavljenog jučer na službenim stranicama po okončanju 35. sjednice na kojoj je među ostalim, u jutarnjim satima obavljen razgovor s jedinim kandidatom za to mjesto, Marijanom Bitangom, sucem Županijskog suda u Zadru i donedavnim v.d. predsjednika istog suda.
O čemu je točno riječ nije bilo moguće službeno doznati, a neslužbeni izvori navode kako su za takvu odluku vijeća “odgovorni” mediji, odnosno napisi temeljeni na izjavi odvjetnika Jadranka Črnka koji bacaju sumnju na rad suca Bitange, posebice unatrag nekoliko godina kada je obnašao dužnost predsjednika Općinskog suda u Zadru.
Bitanga: Optužbe su odbačene
– Pretpostavljam kako ti napisi imaju veze s odlukom o jednomjesečnoj odgodi koju je donijelo Državno sudbeno vijeće, no odgovorno tvrdim kako su sve to obične gluposti i bedastoće. Sve ono na što se poziva odvjetnik Jadranko Črnko odavno je već pravomoćno riješeno na način da su te optužbe odbačene. Naime, ja sam te pritužbe zaprimio još 2009. godine nakon čega sam o istima obavijestio Državno odvjetništvo, a oni DORH, pojasnio je Bitanga, dodajući kako je Županijski sud u Zadru pravomoćno odbio sve navode iz prijave odvjetnika Črnka.
Izričito i decidirano Bitanga je demantirao i navode da je u dva navrata sudeći Renu Sinovčiću, suvlasniku medijske kuće VOX d.o.o, vanjskom suradniku NK Zadra i istaknutom županijskom HDZ-ovcu, donio oslobađajuću presudu tako mu pogodujući.
– Takve insinuacije ne želim niti komentirati, a oni koji su ih iznijeli u javnost, morat će ih obrazlagati u institucijama, odriješit je bio Bitanga dodajući kako se takvih objeda niti najmanje ne boji te da nakon ovog prvog dijela razgovora s DSV-om za mjesec dana očekuje nastavak, odnosno drugi dio.
Črnkova prijava
Nekadašnjeg predsjednika Općinskog suda u Zadru odvjetnik Črnko prozvao je za neodgovorno ponašanje i malverzacije koje su se događale na Zemljišno-knjižnom odjelu tog suda za vrijeme njegova mandata. U svojoj predstavci DSV-u upozorio je na sumnjive radnje vezane uz zemljišta na području općine Posedarje, gdje se u dijelovima budućeg turističkog naselja u nekoliko slučajeva navode samo vlasnici zemljišta, dok je podatak o kvadraturi izostavljen. U kontekstu te priče Bitangi se na teret stavlja i prijateljstvo s posedarskim načelnikom Ivicom Juričevićem, a i pogodovanje HDZ-ovim gradskim vlastima, kada je riječ o zemljištu na predjelu Plovanije. Riječ je o slučaju u kojem se pokazalo da je 50 vlasnika proglašeno mahom mrtvima ili na nepoznatim adresama nakon čega su njihovi tereni prodani privatnom građevinskom investitoru Mladenu Ninčeviću za gradnju stambeno-poslovnog bloka. “Uskrsnuli” vlasnici zemljišta ni do danas nisu obeštećeni od Grada koji je s Ninčevićem obavio kupoprodaju.
O svemu navedenom svakako će se znati više nakon što se svi navodi provjere, a od upućenog izvora doznajemo da će u taj posao, uz nadležne službe, biti uključene i neke inspekcije.


  NA PROVJERI I PUTNI TROŠKOVI




U roku od mjesec dana koliko je sebi DSV dao za pribavljanje dokumentacije potrebne kako bi se rasvijetlila situacija uz optužbe na račun Marijana Bitange, kako neslužbeno doznajemo, naći će se i ona vezana uz putne troškove. DSV će, naime, provjeriti putuje li Bitanga svaki dan na posao i s posla u Maslenicu, ili pak živi u Zadru, a putne troškove “fingira”.


 MIKOLČEVIĆ I DALJE V.D.


Marijan Bitanga imenovan je v.d. predsjednika Županijskog suda u Zadru nakon što je svoju kandidaturu za to mjesto povukao dotadašnji dugogodišnji predsjednik Antun Klišmanić. No, 30. prosinca prošle godine njegov mandat je istekao, a zbog zakonskih promjena DSV ga je razriješio dužnosti imenovavši Vladimira Mikolčevića v.d. predsjednika. Kako je jučer nastupila još jedna odgoda u odluci oko imenovanja, ujedno je i sucu Mikolčeviću, koji je cijeli niz godina bio na čelu Kaznenog odjela Županijskog suda u Zadru, na isti rok podužen mandat.


 U ZADAR DOLAZE SUCI IZ PAGA I BENKOVCA


Na jučerašnjoj, 35. sjednici DSV-a, donesene su i tri odluke koje se odnose na zadarski Općinski sud, a koje glase.
– Sandra Radanović, sutkinja Općinskog suda u Benkovcu, trajno se premješta u Općinski sud u Zadru, s 1. travnja 2012.
– Željko Đerđ, sudac Općinskog suda u Pagu, trajno se premješta u Općinski sud u Zadar, s 1. travnja 2012.
– Mato Jelić, sudac Općinskog suda u Zadru, trajno se premješta u Općinski sud u Kninu, s 1. travnja 2012.