Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Hrvatska u samom vrhu svjetske arhitekture

01.03.2012. 23:00
Hrvatska u samom vrhu svjetske arhitekture


U krletkama Kneževe palače Zadar, prostoru nagrađenom nagradom “Bernardo Bernardi” Udruženja hrvatskih arhitekata u kategoriji najuspješnijeg ostvarenja na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja u 2011. godini, otvorena je Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitekata 2011. u organizaciji Društva arhitekata Zadar i Udruge hrvatskih arhitekata. Na zidovima krletke predstavljeni su najuspješniji hrvatski arhitektonski radovi, nominirani i dobitnici prestižnih nagrada kojima hrvatska arhitektura već nekoliko godina plijeni pažnju stručnih krugova u Hrvatskoj, ali i u svijetu.
Izložbu je otvorila ravnateljica Narodnog muzeja Zadar Renata Peroš.
– Arhitektura je veliki živući kreativni duh koji, mijenjajući se od generacije do generacije, stvara jedinstvenu sliku o ljudima tog doba. Arhitektura je duh vremena uhvaćen u trenutku, kazala je Peroš.
Predsjednik Društva zadarskih arhitekata Darko Franceschi naglasio je kako je ovo prvi put da se izložba Udruženja hrvatskih arhitekata održava u prostoru koji je dobio jednu od nagrada “Bernardo Bernardi”.
U posljednjih nekoliko godina hrvatska arhitektura doživjela je uzlet te, iako cijenjena i prije, danas je u vrhu svjetske arhitekture. Takvoj slici zasigurno pridonose i zadarski arhitekti.
– Arhitekti u Zadru su u zadnjih nekoliko godina dobili vrijedne međunarodne nagrade, dakle na svjetskom su nivou, naglasio je Franceschi ističući tu poznate Morske orgulje, Pozdrav suncu te novouređeni zadarski Forum.
Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitekata prije Zadra gostovala je u Vukovaru, Zagrebu, Rijeci, a u Zadru se održava petu godinu za redom, nakon čega se seli u Pulu. Izložba se može pogledati u Kneževoj palači do 18 ožujka.