Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

“Narodni muzej Zadar – 180 godina s vama”

13.12.2011. 23:00
“Narodni muzej Zadar – 180 godina s vama”


Narodni muzej Zadar će ovaj veliki jubilej proslaviti i izdavanjem doplatne marke s motivom reljefa sv. Krševana iz 13. stoljeća. Kupnjom doplatne marke Narodnom muzeju Zadar se dariva jedna kuna i pedeset pet lipa


Za godinu početka organiziranoga muzejskog djelovanja u gradu Zadru uzima se 1832. godina. Tada je utemeljen prvi pokrajinski muzej općeg tipa – Museo Nazionale, proglasom austrijskog carskog namjesnika u Dalmaciji Vettera von Lilienberga koji poziva stanovništvo Dalmacije da se u Zadru, kao sjedištu pokrajine prikuplja građa radi osnivanja Narodnog muzeja – koji je trebao obuhvaćati uzorke iz prirodnih znanosti, starina, te narodne i industrijske djelatnosti.
Tim činom započinje niz od osamnaest desetljeća postojanja Narodnog muzeja Zadar. Kroz duge godine svoje povijesti ova institucija se neprestano mijenjala odražavajući duh minulih vremena, ali ono što je bilo konstantno je predani rad na obogaćivanju kulturnog života i zaštiti umjetničko-prirodne baštine grada Zadra i sjeverne Dalmacije.
Danas Narodni muzej Zadar svojim posjetiteljima pruža jedinstveno kulturno-turističko i odgojno-obrazovno iskustvo te kroz svoje odjele nudi niz različitih sadržaja: Prirodoslovni muzej s postavom “Flora i fauna Jadrana”, Kneževu palaču iz 13. st. s atraktivnim izložbenim “krletkama” i Pomorskom zbirkom, Gradsku ložu na Narodnom trgu sa uvijek aktualnim izložbama Galerije umjetnina, zatim Gradsku stražu u kojoj je smješten odjel Etnološkog muzeja sa bogatom etnološkom zbirkom te Muzej Grada Zadra sa svojim stalnim postavima.
Godine 2012. Narodni muzej Zadar obilježava veliki jubilej – 180 godina od svoga osnutka. U Muzeju su odlučili ovu obljetnicu obilježiti s nizom manifestacija u kojima sudjeluju svi odjeli.  Između ostalog u planu su: Modna revija suvremene odjeće sa prepoznatljivim simbolom kulturnog identiteta sj. Dalmacije Četverokukom – šarenim vezom na čohi,  postavljane izložbe Ifigenija – povijest jedne restauracije te znanstveni skup Najstariji muzeji Hrvatske, izložba Solana Nin u prostorima Gradske lože smještenoj na središnjem zadarskom trgu, daljnje uređenje Pomorske zbirke te muzejske radionice u prostorima Kneževe palače. Narodni muzej Zadar će ovaj veliki jubilej proslaviti i izdavanjem doplatne marke s motivom reljefa sv. Krševana iz 13. stoljeća. Kupnjom doplatne marke Narodnom muzeju Zadar se dariva jedna kuna i pedeset pet lipa. Doplatna marka će biti tiskana u 50.000 primjeraka. Doplatna marka, koja bi bila u opticaju 12 mjeseci, od izuzetnog je značaja za dokumentaciju i promociju ovog veoma važnog kulturno-povijesnog događaja, kako za Zadar, tako za Zadarsku županiju i Hrvatsku u cjelini.