Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Neke rupe čekaju i godinu dana na popravak

01.03.2012. 23:00
Neke rupe čekaju i godinu dana na popravak


Situacija je kulminirala prije mjesec dana kad je Grad Zadar Vodovodu zaprijetio izlaskom na teren komunalnih redara i plaćanjem kazni jer su asfaltom nezakrpane rupe ponegdje stvarale ozbiljnu prijetnju sigurnosti u prometu, tim više što je postojala mogućnost da ih prva veća kiša raskopa


Već više od godinu dana nakon intervencija zadarski Vodovod nije u prvobitno stanje doveo gradske prometnice. Situacija je kulminirala prije mjesec dana kad je Grad Zadar Vodovodu zaprijetio izlaskom na teren komunalnih redara i plaćanjem kazni jer su asfaltom nezakrpane rupe ponegdje stvarale ozbiljnu prijetnju sigurnosti u prometu, tim više što je postojala mogućnost da ih prva veća kiša raskopa. U Gradu Zadru su nam potvrdili da su komunalni redari izišli na teren, napravili očevid, ali mnoge rupe još nisu pokrpane. U nekim gradskim ulicama čak je i nekoliko rupa koje mjesecima čekaju da se ih netko uredno zakrpa. Način na koji se rupe krpaju, opisan je čak u Glasniku Grada Zadra, ali građani opravdano negoduju jer se problemi ne rješavaju više od godinu dana. Posebice su poznati primjeri kod zadarskog bazena Kolovare i tzv. raskrižje kod Anele na Bulevaru gdje ionako usku ulicu dodatno sužava neuredno zatrpana rupa. Međutim, postoje i ulice koje hitno trebaju i više zakrpa.
Poništen natječaj za izvođača asfaltiranja
Direktor zadarskog Vodovoda Hrvoje Patrk upire prst na državu i neučinkovitost njene agencije za provedbu javne nabave. Naime, Vodovod je tek u rujnu prošle godine nakon već jednog provedenog, ali poništenog natječaja za odabir izvođača asfaltiranja, izabrao zadarsku Vodoinstalaciju. Na prvom natječaju pobijedila je tvrtka Asfaltna cesta Split, ali su ubrzo pristigle žalbe na natječaj.
– Umjesto da država cijeli slučaj riješi u roku od 15 dana mi devet mjeseci nismo imali izabranog izvođača radova. Od početka godine agenciji smo uputili niz požurnica, ali su nam odgovorili da nemaju dovoljan broj referenata. Na kraju, izabrali smo tri tvrtke, Vodoinstalaciju, Osijek Koteks koji je u međuvremenu kupio Asfaltnu cestu Split i Poduzeće za ceste koji bi mogli zamijeniti jedna drugu ako kojim slučajem jedna od tvrtki nije u stanju riješiti pitanje asfaltiranja nakon naših radova, rekao je Hrvoje Patrk.
Franto nije mogao
Naši izvori u Gradu Zadru kažu da do sad nisu mogli zakrpati rupe jer njihov koncesionar Franto jednostavno nije izlicitirao tu vrstu radova. Da su u kojem slučaju angažirali Franta, došli bi pod udar Zakona o javnoj nabavi.
Na cijelu tu situaciju nadovezalo se i loše vrijeme, a za vrijeme nedavnih snjegova nije radila ni jedna asfaltna baza u zadarskom kraju. Tako se poslu prionulo tek odnedavno. Lista rupa koje treba zakrpati „duga” je četiri lista papira A4 formata, a Hrvoje Patrk kaže da se radi o približno 600 lokacija na području koje pokriva Vodovod Zadar. No u zadarskoj Vodoinstalaciji doznajemo da je spomenutih 600 lokacija samo prioritet koji treba riješiti do početka sezone, a da se zapravo treba zakrpati više od 1.000 rupa.


 PATRK: GRAD NAM NIJE PLATIO KRPANJE RUPA




Hrvoje Patrk je odagnao primjedbe da je u proces javne nabave krenuo prekasno, rekavši da je javni natječaj raspisao tri mjeseca prije isteka roka. Jedno od pitanja je bilo zašto Grad Zadar i druge jedinice lokalne samouprave nisu same pokrpale asfaltom ceste, a kasnije ispostavile račun Vodovodu ili zašto nisu pokrenuti kompenzacijski poslovi sve samo da rupe ne bi ostale nezakrpane.
– Imali smo slučaj kad je Općina Ražanac od nas tražila da joj platimo krpanje asfalta, ali mi to nismo mogli učiniti jer u tom trenutku nismo imali izabranog izvođača radova i nismo smjeli platiti taj posao. Prije nekoliko godina mi smo Gradu Zadru zakrpali nekoliko rupa, ali nam on nije platio niti kompenzirao. Za razliku od drugih komunalnih poduzeća kojima je vlasnik Grad Zadar, kazivao je Hrvoje Patrk. Pritom je dodao da Vodovod svojim poslovanjem ne zadire u gradski proračun, pa se ni s te strane ne može provesti takvo financijsko poravnanje.