Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Novi Bašićev “morski instrument” ostaje u Zadru?

01.03.2012. 23:00
Novi Bašićev “morski instrument” ostaje u Zadru?


Volio bih da to krene iz Zadra, a kasnije može obići Jadran. Vjerujem da projekt neće propasti jer je instalacija jako interesantna i mislim da bi se u Zadru mogla postaviti za vrlo male novce. Evo i ovim putem pozivamo sponzore da se uključe i da realiziramo novu morsku instalaciju, kazao je Bašić


Zbog mjera štednje hrvatska Vlada je odustala od nastupa na međunarodnoj izložbi EXPO 2012. koja se održava od svibnja do kolovoza u Yeosu u Južnoj Koreji. Na natječaju za nastup na EXPO-u pobijedio je rad zadarskog arhitekta Nikole Bašića “Seambiosis” no 7 milijuna kuna, koliko bi navodno koštao nastup Hrvatske na EXPO-u, u ovom trenutku je izgleda bilo previše.
– To je velika šteta, posebno za Zadar, kaže Bašić.
Tema ovogodišnjeg EXPO-a je “Živi ocean i obala: raznolikost resursa i održivih aktivnosti”, a Bašić je osmislio instalaciju u kontekstu Morskih orgulja, što jednim dijelom predstavlja Zadar, ali i cijelu hrvatsku kulturu suživota s morem. Na ovoj velikoj svjetskoj izložbi se očekuje preko 8 milijuna posjetitelja, a kad se govori o značaju hrvatskog nastupa za gospodarstvo i turizam, dovoljno govori podatak da se u ljeto nakon nastupa na EXPO-u u Japanu 2005. broj japanskih gostiju u Hrvatskoj udvostručio.
Šteta je što se hrvatski i zadarski proizvod neće naći u prestižnom društvu instalacija iz cijelog svijeta, no to ne znači da se još jedan Bašićev projekt ne može dobro iskoristiti.
Upravo je bit njegove instalacije u interakciji čovjeka s morem, što objašnjava i naziv “Seambiosis”.
Instalaciju čine cilindri od pleksiglasa u kojima je morska voda i u nju su uronjene orguljske svirale s oznakom tona u boji. Svirale posjetitelji sami uranjaju u vodu i time proizvode zvuk istovjetan onom koji valovi proizvode na Morskim orguljama. Uz miris i zvuk mora, osjećaju simbioze pridonose i diskretni svjetlosni efekti.
I prije otkazivanja nastupa, Bašić je planirao nakon EXPO-a s instalacijom obići Jadran i organizirati događaje pod nazivom “Svirajmo s morem”.
– Volio bih da to krene iz Zadra, a kasnije može obići Jadran. Vjerujem da projekt neće propasti jer je instalacija jako interesantna i mislim da bi se u Zadru mogla postaviti za vrlo male novce. Evo i ovim putem pozivamo sponzore da se uključe i da realiziramo novu morsku instalaciju, kazao je Bašić.