Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Općina Posedarje podnijela ustavnu tužbu

01.03.2012. 23:00
Općina Posedarje podnijela ustavnu tužbu


Umjesto da na tužbu predsjednika raspuštenog vijeća Šime Žuža donese pravorijek do 28. veljače, Upravni sud proslijedio je Vladi RH, čime je, tvrdi Juričević, Općina dovedena u neravnopravan položaj


Predsjednik raspuštenog Općinskog vijeća Općine Posedarje Šime Žuža, odnosno Općina Posedarje, jučer su podnijeli ustavnu tužbu zbog prekoračenja zakonskog roka o donošenju presude na tužbu u svezi odluke Vlade RH o raspuštanju OV-a.
– Ustavna tužba je upućena jer su se općinskim žiteljima povrijedila ustavna prava iz članka 132. u kojem se građanima jamči pravo na lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu, kaže Ivica Juričević, načelnik Posedarja.
Prema odredbi čl. 29 st. 1 Ustava RH, državljani RH su jednaki pred zakonom, sudovima i drugim državnim i inim tijelima državne vlasti te imaju pravo da zakonom sud pravično i u razumnom roku odluči o njihovim pravima i obvezama.
Propušten zadnji rok
– Što bi se dogodilo da predsjednik Šime Žuža nije u zakonskom roku poslao tužbu? Vrlo jednostavno, tužba na odluku Vlade o raspuštanju Općinskog vijeća bila bi ništavna, a odluka Vlade automatski pravovaljana. Općina je u sasvim neravnopravnom položaju, u ovom slučaju Upravni sud je učinio povredu jednakosti i pravo za razumno suđenje, tvrdi Juričević.
Vlada RH 2. veljače imenovala je Ljiljanu Belić povjerenicom te raspustila posedarsko Vijeće. Žuža je Upravnom sudu RH žalbu na odluku Vlade uputio u petak, 10. veljače, u propisanom roku od osam dana te je trebao riješiti u roku od 15 dana od primitka, odnosno do 28. veljače. U tom slučaju trebala bi biti dostavljena Vladi, podnositelju Žuži te objavljena u Narodnim novinama. Međutim, sud je 22. veljače proslijedio Vladi RH na uvid, čime je, tvrdi Juričević, propušten zadnji rok za presudu.
Čekaju se redovni izbori?
– Vlada je za nedjelju 25. ožujka raspisala prijevremene izbore za Gradsko vijeće Iloka te za Općinska vijeća općina Goričan, Klis, Lokve i Višnjan-Visignano. O Posedarju ništa. Ako već moraju biti izbori, zar se čekaju redovni lokalni izbori iduće godine? Općini prijeti potpuna stagnacija, jer nam radi tek “hladni pogon”. Nikakve projekte ne možemo započeti, a već su prošla dva mjeseca nove proračunske godine, rekao je Juričević.
Raspuštanje Općinskog vijeća uslijedilo je na prijedlog Ministarstva uprave budući da Općina, odnosno Općinsko vijeće Posedarja, nije na pravovaljan način u zakonskom roku donijelo proračun, a ni odluku o privremenom financiranju, slijedom čega su se stekli zakonom propisani uvjeti za raspuštanje Vijeća.