Nedjelja, 5. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Škulić: Vodi se sustavna kampanja za uništenje Narodnog lista

01.03.2012. 23:00
Škulić: Vodi se sustavna kampanja za uništenje Narodnog lista


Političari, državni i sudski službenici, ne žele da se u ovom gradu može slobodno pisati, istaknula je vlasnica lista Novela Škulić


Svečanom akademijom u Kazalištu lutaka Zadar, najstarije “živuće” novine u Hrvatskoj, zadarski Narodni list, proslavile su jučer 150. rođendan. Na dan osnivanja te na povijest Narodnog lista podsjetila je glavna urednica Simeona Pancirov, inače i jedina žena glavna urednica u njegovoj povijesti.
Obraćajući se nazočnima, zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić podsjetio je da je Narodni list iznikao u 19. stoljeću u kojem je došlo do snažnog razvoja Zadra, ali i u doba hrvatskog narodnog preporoda. Zadarski gradonačelnik je stoga izrazio očekivanja da Narodni list, kao i u ta vremena, bude branitelj nacionalnih, ali i zadarskih interesa u budućoj EU, koja ne bi trebala biti još jedno loše iskustvo Hrvata s međunarodnim asocijacijama.
Usponi i padovi
O medijskoj slici Zadra i ulozi Narodnog lista govorio je prof. Stjepan Malović. Podsjetio je na riječi Natka Nodila, koji je rekao da je sloboda pravo pojedinca i naroda da se samostalno razvija, ograničeno obvezom poštivanjem drugog.
– Njegove riječi možemo i danas potpisati i bili bismo sretni da je to tako. U vrijeme kada se stvarao Narodni list, stvoreni su britanski The Times i američki The New York Times. I hrvatsko novinarstvo potječe iz slavne i ugledne prošlosti. Tada je to bio standard svjetskog novinarstva. Oba spomenuta svjetska lista proživljavaju danas krizu, kao i cijelo svjetsko novinarstvo. The Times je progutan u Murdochovim korporativnim silama i od uglednog stupa konzervativne Velike Britanije, postao list koji više nije na tim granama. NYT se jedini održao kao svjetski brand. Teškoće tzv. kvalitetnog novinarstva su svugdje prisutne. I Narodni list je u 150 godina proživio uspona i padova, što hrvatski mediji danas proživljavaju u cijelini. I mi pratimo svjetski trend promicanja senzacionalizma i skandala, tabloidizacije medija. Plemenite riječi Natka Nodila iz programskih načela Narodnog lista nisu više toliko prisutne, rekao je prof. Malović.
Upitan nastavak tradicije
Kako Malovićeva ocjena stanja u medijima izgleda u slučaju Narodnog lista objasnila je vlasnica Novela Škulić, koja rekla da je upitno održanje njegove tradicije. Naime, Narodni list je opterećen stotinama tisuća kuna kazni koje mora platiti, a procesima koji su u tijeku i “mač” koji stoji nad glavom najstarije novine u Hrvata “težak” je gotovo milijun kuna.
– Zbog te presije koja se nastavlja ne znamo hoćemo li opstati. U zadnjih više od deset godina, vodi se sustavna kampanja za uništenje Narodnog lista, u koju su uvršteni političari, državni i sudski službenici, koji ne žele da se u ovom gradu može slobodno pisati. Mi smo vlasnici ove žive kulturne baštine i htjeli bismo da sutra, tko god bude vlasnik, nastavi tu tradiciju i s druge strane očuva neovisnost i slobodu lista jer bez toga nema ni prave, demokratske Hrvatske, rekla je Novela Škulić.