Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Svjedokinja optužila policajku za odavanje njezinih podataka

01.03.2012. 23:00
Svjedokinja optužila policajku za odavanje njezinih podataka


Ksenija Mateljak ispričala je kako joj je njezina frizerka pokazala policijski “dosje” na njezino ime te da su i ona, a i njezin dečko, tvrdili kako im je taj papir dala Ivana Šarić


Zbog optužbi da je odala službenu tajnu jučer je na optuženičku klupu Općinskog suda u Zadru, sjela 36-godišnja Ivana Šarić koja radi u PU zadarskoj na radnom mjestu referenta i stručnog savjetnika za statistiku.
Tužiteljstvo je tereti da je u tri navrata tijekom 2009. godine izvršila uvid u informacijski sustav, a potom i neovlašteno u kaznenu evidenciju Ksenije Mateljak koju je i isprintala, a “dosje” je uručila svojoj tadašnjoj frizerki Suzani Miočić koja je posumnjala da ju je Mateljak prevarila za iznos od pet tisuća kuna na ime životnog osiguranja.
Izjasnivši se kako se ne osjeća krivom, policijska referentica je pojasnila kako je priroda njezina posla takva da mora ulaziti u podatke građana vezane uz počinjenja kaznenih djela, ali da su za nju sve to samo statistički podaci.
– U podatke ulazim zbog statističkih analiza za pojedina kaznena djela na tjednoj, mjesečnoj i godišnjoj bazi, a ponekad i na upit novinara i slično – izjavila je Šarić, dodajući kako Kseniju Mateljak do prijave nije poznavala.
– Suzana mi se požalila da je dala novac Kseniji i da sumnja kako bi u pitanju mogla biti prijevara jer joj duže vrijeme ništa nije javljala o njihovom dogovoru. Posavjetovala sam je da sve prijavi policiji ili da se u poslovnici gdje ova radi raspita o iskustvima drugih klijenata s kojima je imala poslovni odnos – branila se Šarić pojasnivši kako je, čuvši za ozbiljne optužbe, Kseniju pozvala na razgovor želeći vidjeti o čemu je riječ. Saznanje da je prijavljena bio joj je, kaže šok, a poruku “E, sad sam ja i službeno postala kriminalac” da je poslala slučajno. Branila se i kako je podatke za koje je optužena mogao isprintati bilo tko od njezinih kolega te da “dosje” nitko zapravo nije ni vidio.
 Ksenija Mateljak pak, decidirano je tvrdila kako je sve to “samo priča Ivane Šarić”.
– Suzana mi se požalila kako njezin dečko ima problema s podizanjem kredita. Savjetovala sam joj da uplati životno osiguranje na svoje ime i tako ostvari mogućnost da mu bude jamac. Dala mi je pet tisuća kuna, ali je to malo potrajalo. U međuvremenu, ona me pozvala da se nađemo, a došla je s dečkom. Pokazala mi je papir iz PU zadarske na moje ime – svjedočila je Mateljak napominjući kako su joj tom prilikom i frizerka, a i njezin dečko potvrdili kako im je taj papir dala upravo Ivana Šarić.
Napomenula je kako se u razgovoru Šarić izvlačila na jednog policajca tvrdeći da je on Suzani rod, no da se uvjerila kako se niti ne poznaju. Ispričala je i kako je taj papir vidjela i druga zaposlenica iz salona koja je policijsku referenticu i prijavila nakon što se uokolo cijeli slučaj počeo prepričavati te se Šarić na nju verbalno “obrušila”.
Suđenje se nastavlja sredinom travnja saslušanjem svjedoka.