Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Euro izbori 14. travnja: SDP, HNS i HSU idu zajedno

Autor: Boris Pavelić Dražen Ciglenečki,

01.03.2013. 23:00
Euro izbori 14. travnja: SDP, HNS i HSU idu zajedno

Foto: FAH



Moramo čuvati stabilnost koalicije, a zajednička lista je jedan od načina, smatraju u SDP-u, no zahtjeve koalicijskih partnera ne smatraju nerealnima


U danima kad se  činilo da je Kukuriku koalicija snažno uzdrmana unutarnjim sukobima, dolazi neslužbena informacija o zajedničkom izlasku na europske  izbore SDP-a, HNS-a i  HSU-a. Dakle, jedino je IDS,  jer Ivan Jakovčić ide na izbore  za Europski parlament sa samostalnom listom, izvan Kukuriku kombinacija na izborima koji će se, kako je jučer  objavio predsjednik Josipović, održati 14. travnja.
– Moramo čuvati stabilnost  koalicije, a zajednička lista je  jedan od načina. No, naravno,  važno je kolika je snaga svake  od naših stranaka. Objektivno, samo SDP može osvojiti  zastupničke mandate u EP  ako na izbore ide sa svojom  listom, znamo kakve rejtinge  trenutačno imaju HNS i  HSU. Dakle, te dvije stranke  ne mogu tražiti previše mjesta  na listi, a zasad se može reći  da njihovi zahtjevi uistinu nisu nerealni, rekao nam je  jučer visoki dužnosnik  SDP-a.
Josipović  nije prihvatio prijedlog većine  stranaka opozicije da se europski izbori održe zajedno s  lokalnima. “Preklapanjem s  lokalnim izborima, europski  bi izgubili autonomiju i prepoznatljivost, pa bi se izgubila njihova simbolička  važnost”, kazao je jučer predsjednik, koji smatra da bi istodobni izbori zamutili i sliku  trošenja novca, pa bi i tu patila transparentnost. Odvojenim izborima jamči se transparentnost političkih ideja  za europski parlament, a  građani dobivaju mogućnost  da neopterećeno odluče.