Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Sudac: Valutna klauzula trebala bi biti iznimka

Autor: Hina (H)

01.03.2013. 23:00
Sudac: Valutna klauzula trebala bi biti iznimka

Foto: PIXSELL



Utvrđeno je da je oscilacija kretanja tečaja za franak iznosila čak 45 posto, dok je raspon između kune i eura bio u rasponu do pet posto


Na prvom ročištu u parnici protiv osam banaka koje je zbog valutne klauzule u švicarskim francima i jednostrane promjene kamatne stope tužila udruga Potrošač, sudac Trgovačkog suda Radovan Dobronić ustvrdio je da bi primjena valutne klauzule trebala biti iznimka, a ne pravilo te da se postavlja pitanje opravdanosti uvođenja tog instrumenta u vrijeme dok je kuna bila stabilnija od franka i eura. Sudac je stoga predstavnicima banaka rekao da trebaju objasniti pravni i poslovni razlog koji bi opravdao vezivanje kredita za druge valute.
– Vi trebate vidjeti s upravama možete li to opravdati, onda ćemo dalje vidjeti, kazao je sudac odvjetnicima Zagrebačke, Privredne, Erste, Raiffeisenbank, Hypo Alpe-Adria-Bank, OTP, Splitske banke i Sberbanke. Predstavnik Zagrebačke banke kratko je odgovorio da je to složeno pitanje koje zahtjeva složen odgovor.
Na sudu je utvrđeno da je oscilacija kretanja tečaja, kada se usporedi početna vrijednost od 4,35 kuna za jedan franak s posljednjom od 6,27 do 6,30 kuna za franak, iznosila čak 45 posto, dok je raspon između kune i eura bio u rasponu između plus/minus do pet posto.
Predstavnici svih banaka smatraju da je rast franka 2009. bio nepridvidljiv izvanredan događaj. Tvrde da su u listopadu 2008. banke obustavile kredite u francima i ponudile konverziju kredita.
Ročište se nastavlja 8. ožujka. Banke su zatražile da se sa saslušanja svjedoka isključi javnost.


Moguć i povrat novca




U slučaju da se utvrdi da su banke nepošteno ugovarale valutne klauzule u francima uz promjenjive kamatne stope krediti u francima bi se trebali konvertirati u kune po tečaju na dan sklapanja kredita, ustvrdila je predstavnica tužitelja koja smatra da bi potrošači pojedinačno mogli tražiti povrat novca, no to pravo ne bi ostvarili dobivanjem kolektivne tužbe.