Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Žuta barikadna traka prekrižila eksponate u zadarskim muzejima

Autor: Valentina Mlađen

01.03.2013. 23:00
Žuta barikadna traka prekrižila eksponate u zadarskim muzejima

Foto: NMZ



U akciju solidarnosti uključili su se u Zadru Narodni muzej Zadar u gotovo svim svojim odjelima, zatim Arheološki muzej Zadar i Muzej antičkog stakla


Na odabranim eksponatima u zadarskim muzejima od jučer je postavljena žuta barikadna traka. Na žalost ovoga puta ne radi se o novoj umjetničkoj instalaciji već o protestu na krizu kulturnih institucija u susjednoj Bosni i Hercegovini. Naime, Zemaljski muzej u BiH, osnovan davne 1888. godine, zatvoren je gotovo šest mjeseci, a slična sudbina očekuje i Umjetničku galeriju BH te Nacionalnu i univerzitetsku knjižnicu BH.
Nepomirena s tom situacijom Azra Aksamija rodom iz Sarajeva, profesorica na sveučilištu Massachussetts Institute of Technology (MIT) u Cambridgeu pozvala je kulturne institucije diljem svijeta da se na jedinstven način pridruže protestu na akutnu krizu i zatvaranje glavnih kulturnih institucija u Bosni i Hercegovini.
U akciju solidarnosti uključili su se u Zadru Narodni muzej Zadar u gotovo svim svojim odjelima, zatim Arheološki muzej Zadar prekriživši jedan od kipova i Muzej antičkog stakla koji će žutom vrpcom obilježiti jednu svoju vitrinu.
Simboličnim “križanjem” tipiziranom žutom barikadnom trakom, od 1. do 4. ožujka 2013. odabrani muzejski eksponati bit će privremeno nedostupni javnosti. Muzeji svijeta tim činom solidarnosti skreću pažnju javnosti na krizu kulturnih institucija u BiH. Fotografije označenih eksponata iz cijeloga svijeta, i iz Zadra, bit će izložene na virtualnoj izložbi koja se otvara 4. ožujka na stranici http://www.cultureshutdown.net.