Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Ekološki, kulturni i pedagoški aspekti suhozida

Autor: Ivan Stagličić

01.04.2010. 22:00
Ekološki, kulturni i pedagoški aspekti suhozida


U ponedjeljak, 5. travnja, u Velom Ižu počinje Međunarodni pedagoški seminar “Suhozid: ekološki, kulturni i pedagoški aspekti”, koji organizira udruga “Maslinova gora” u suradnji s udrugom EKO Zadar. Ovo je sedmi put da ove dvije udruge u suradnji organiziraju međunarodni pedagoški uskrsni seminar na Velom Ižu. Tema su teorijski i praktički aspekti gradnje suhozida i njegove egzistencijalne važnosti za ljude.
Predavači na seminaru bit će Toni Wagner iz Waldorfske škole u Bernu koji već osam godina sa svojim učenicima sudjeluje u pedagoškoj gradnji suhozida na Ižu; REto Ingold, stručnjak za suhozid u švicarskoj Zakladi za okoliš (SUS), koji će polaznicima predstaviti suhozide iz svih krajeva svijeta; Balz Christian Tschopp, umjetnički terapeut koji će voditi radionice modelirane u glini.
Sudjelovanje na seminaru je otvoreno svima i besplatno je, a program započinje u ponedjeljak, u 20 sati, kada će se u Domu kulture u Velom Ižu otvoriti izložba slika suhozida i održati predavanje. Ostala dva dana program se sastoji od niza predavanja i učenja praktičnih vještina vezanih uz umijeće podizanja suhozida, odnosno mocire.
Održavanje seminara su uz udruge “Maslinova gora” i “Eko Zadar”, omogućili i udruga “Sloga” iz Velog Iža, zaklada Staerenegg iz Švicarske, kao i predavači Wagner i Ingold.