Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Nadbiskup Prenđa u mislima

Autor: Marija Ćurko

01.04.2010. 22:00
Nadbiskup Prenđa u mislima

Foto: Adam VIDAS



U mislima mi je vaš preminuli nadbiskup mons. Ivan Prenđa, koga sam, ne samo ja, nego svi u Hrvatskoj i izvan Hrvatske poštivali i voljeli. Jamčim vam da je i Sveti Otac gajio posebnu ljubav prema mons. Ivanu Prenđi, kao i prema cijeloj vašoj Zadarskoj nadbiskupiji, rekao je apostolski nuncij mons. Mario Roberto Cassari


Misu posvete ulja na Veliki četvrtak u katedrali Sv. Stošije u Zadru predvodio je mons. Mario Roberto Cassari, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj te posvetio ulja koja se upotrebljavaju u slavljenju sakramenata.
Na svečanoj euharistiji sudjelovali su svi svećenici koji djeluju u nadbiskupiji. Oni su ovom prigodom obnovili svoja svećenička obećanja. Misnom slavlju su uz brojne vjernike sudjelovali ovogodišnji krizmanici i katekumeni, vjeroučitelji u školi i župnoj katehezi, članovi župnih pastoralnih i ekonomskih vijeća te suradnici u župi. “Isus Krist nas učini kraljevstvom, svećenicima Bogu i Ocu svojemu…”, riječi su uvodne pjesme kojom je započela sveta misa.
Živa tradicija
Dijecezanski upravitelj Zadarske nadbiskupije don Milivoj Bolobanić zahvalio je apostolskom nunciju u RH na njegovoj prisutnosti te na tome što je posredovao da naša nadbiskupija dobije nadbiskupa u rekordnom roku.
– Iz katedrale ulje će se ponijeti u župne crkve. To je tradicija koja seže u prva kršćanska vremena. Na kršćanskom Istoku kao i na Zapadu u Crkvama je živa ova tradicija koja nas uvodi u sveto trodnevlje. Biskup u katedrali posvećuje ulje za bolesničko pomazanje, za krštenje i krizmu. Ovo slavlje je smješteno u srcu liturgijske godine i u srcu same Crkve i ostaje poput vidljivog znaka jedinstva dijecezanske Crkve, rekao je u uvodnim riječima mons. Cassari. On se u svom govoru prisjetio preminulog nadbiskupa mons. Ivana Prenđe.
– U mislima mi je vaš preminuli nadbiskup mons. Ivan Prenđa, koga sam, ne samo ja, nego svi u Hrvatskoj i izvan Hrvatske poštivali i voljeli. Jamčim vam da je i Sveti Otac gajio posebnu ljubav prema mons. Ivanu Prenđi, kao i prema cijeloj vašoj Zadarskoj nadbiskupiji. Kako ste mogli i sami konstatirati, Papa je odmah mislio na vašu Nadbiskupiju imenovanjem vašeg nadbiskupa mons. Želimira Puljića, izvrsnog i dobro pripremljenog pastira, čovjeka duboke duhovnosti, otvorena za dijalog. Siguran sam da iznosim i vaše mišljenje kad kažem “hvala” Papi i “hvala” mons. Puljiću. Idimo, dakle, hrabro naprijed, kazao je predvoditelj svete mise te protumačio poslanje svećenika.
Znak jedinstva i zajedništva
– Dragi prijatelji, primili smo miomiris ulja kako bismo “uvijek bili udovi tijela” Kristova, kao svećenici, kraljevi i proroci. Mi smo posvećeni uljem krizme, primili smo “pečat Duha Svetoga”, pečat svetosti, naveo je apostolski nuncij u RH dodajući kako svećeničko izabranje određuje poziv na svetost. Mons. Cassari pojasnio je i značaj mise posvete ulja rekavši kako ona predstavlja vidljivi znak jedinstva i zajedništva.
– Dužni smo se truditi oko osobne duhovne formacije kako bismo mogli usmjeravati svoje vjernike da žive životom kakav, na prvom mjestu, očekuju od nas da ga živimo. Međusobno zajedništvo čini nas vjerodostojnim osobama. Duša ovog crkvenog zajedništva i jedinstva je ljubav. Bez milosrđa i ljubavi, svi mi, počevši od mene biskupa, svećenika do vas, dragi prijatelji, samo stvaramo buku. Za nas svećenike, naše jedinstvo i zajedništvo je naša prava osobna iskaznica, kazao je mons. Cassari.