Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Sretan 103. rođendan, bako Tona!

Autor: Katina Vrsaljko

01.04.2010. 22:00
Sretan 103. rođendan, bako Tona!

Foto: Stipe SURAĆ



Baka Tona rođena je davne 1907. godine u skromnoj ribarskoj obitelji u Malom Ižu. Nikad nije obilno jela, a na jelovniku je najčešće bila domaća zdrava hrana – puno zelenila, maslinovog ulja i ribe


Marija Lovrin Tona iz Malog Iža danas navršava 103 godine i vjerojatno je najstarija osoba u Zadarskoj županiji. Rođendan će proslaviti u krugu obitelji koja joj je za iznenađenje naručila rođendansku tortu.
Kako priča njezin jedini sin Tomislav Lovrin, teta Tona je oduvijek živjela izuzetno skromno i uvijek je dobre volje.
– Nikad nije bila zlobna, nikad nije nikog uvrijedila pa je jako voljena među obitelji i prijateljima, kaže Tomislav.
Rođena je 1907. godine u skromnoj ribarskoj obitelji u Malom Ižu. Nikad nije obilno jela, a na jelovniku je najčešće bila domaća zdrava hrana – puno zelenila, maslinovog ulja i ribe.
Udala se tek u četrdesetoj godini i to za svog prvog susjeda.
– Očeva prva supruga i dvoje djece su poginuli u Drugom svjetskom ratu. Moja majka mu je bila susjeda i uvijek je pomagala oko dućana, magazina za soljenje srdela i ribarskih mreža. Kako ju je i drugo dvoje očeve djece jako voljelo, udala se za njega. Nije čak ni morala mijenjati prezime jer joj je i djevojačko bilo Lovrin, samo iz drugog plemena, priča Tomislav.
I kad se Tomislav rodio, Tona ga nikad nije dijelila od svoje pastorčadi, svi su imali jednako njezine pažnje i ljubavi.
Teta Tona je, dok je još bila u boljem zdravstvenom stanju, jako voljela čitati i to što god bi joj došlo u ruke. Vrijedna i skromna, imala je svega pomalo, a ničeg previše.
– Bavila se poljoprivredom, malo oko krumpira, maslina, ovaca. Radila je kratko u Žmanu i Preku za partizane, zatim kao domaćica u gostionici i kao sluškinja u jednoj obitelji u Zadru. Otac je imao 77 godina kad je umro, što je majci jako teško palo. Zadnjih 26 godina majka živi sa mnom i s mojom obitelji u Zadru u stanu, kazuje on.
Desetak dana nakon što je Tona proslavila 100. rođendan, u 99. godini je umrla njezina sestra koja je živjela u New Yorku, tako da im je dugovječnost zapisana i u genima.
Teta Tona ima dvoje unučadi, Petru i Marka i dvogodišnjeg praunuka Rina kojem je stara baka jako interesantna.
– Uvijek za nju pita i čim dođe kod nas, traži je u sobi. Njih dvoje se jako dobro slažu, vjerojatno se razumiju, kaže Tomislav.
Tajna njezine dugovječnosti leži u zdravoj domaćoj hrani, radišnosti, vedrom duhu, genima i ljubavi bližnjih koji će joj uljepšati i današnji dan. Tako da je teti Toni zaista sretan rođendan.