Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

U srijedu se zatvara cesta koja prelazi preko rulnice

Autor: Siniša Klarica

01.04.2010. 22:00
U srijedu se zatvara cesta koja prelazi preko rulnice

Foto: Filip BRALA



Postavljeni rok od 1. ožujka produljen je do sada jer nije bilo intenzivnog zračnog prometa


Ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta izjavio je jučer da se 7. travnja, u srijedu, zatvara cesta koja presijeca rulnicu Zračne luke Zadar. Cestu će zatvoriti betonskim, tzv. new jersey blokovima na županijskoj cesti 60-40 i to kod oba spoja, sukošanskog i zemuničkog s nerazvrstanom cestom. Time će se onemogućiti daljnje prometovanje tom nerazvrstanom cestom iz pravca Zadra prema Zemuniku Donjem, ali će istom cestom i dalje nesmetano prometovati do ulaza u Zračnu luku Zadar.
Inspekcija cesta Ministarstva mora, prometa i infrastrukture još je prije donijela zaključak kojim se Hrvatskim cestama i Županijskoj upravi za ceste Zadarske županije do 1. ožujka 2010. godine daje rok za zatvaranje nerazvrstane ceste kao prilaza Zračnoj luci Zadar u Zemuniku. S izvršenjem se, međutim, nije žurilo jer zračni promet nije bio toliko intenzivan, svega dva redovna leta dnevno. Početak predsezone i najavljeni broj letova doveo je do konačne odluke o zatvaranju ceste.
Podsjetimo, u postupku pregovora za pristupanje Republike Hrvatske Europskoj uniji ministarstvo od Europske komisije nedavno je dobilo izvješće u kojem se kao mjerilo za zatvaranje poglavlja 14. Prometna politika, zbog sigurnosti i zaštite zračnog prometa navodi potreba zatvaranja ceste prema Zemuniku, koja presijeca poletno-sletnu stazu Zračne luke Zadar. Sve to nije ostalo bez odjeka tamošnje javnosti, napose mještana Zemunika Donjeg koji se boje da će ova odluka doprinijeti prometnoj izolaciji mjesta iako do njega vodi četverotračna brza cesta, tzv. kalmetina. Navodno, brzom cestom je putovanje prema Zemuniku Donjem duže za 4 do 5 minuta, dok se na prelazak zrakoplova pred rampom čekalo u prosjeku 10 minuta.
Da bi ugasio vatru nezadovoljstva, ministar Božidar Kalmeta potpisao je u općinskoj vijećnici sporazum kojim se jamči gradnja podvožnjaka ispod rulnice. Ministar je jučer također izjavio da je njegovo ministarstvo naručilo projekt podvožnjaka, ali nije rekao kad bi se on mogao realizirati.