Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Novo proširenje istrage protiv Zrnića i Mladinea

01.04.2011. 22:00
Novo proširenje istrage  protiv Zrnića i Mladinea


Najnovije proširenje istrage koju je USKOK objavio na svojim internetskim stranicama odnosi se na nezakonite poslove između Mihe Zrnića Marinovića i Vinka Mladinea kojima su Zrnićevoj tvrtci “Odlagalište sirovina” priskrbili oko 1,3 milijuna kuna, a za isti iznos oštetili Fond


Nakon što je USKOK protiv Mihe Zrnića Marinovića i Vinka Mladinea 4. ožujka donio nalog o proširenju istrage, na Uskokovim internetskim stranicama objavljena  jevijest o novom nalogu za proširenjem.
Dvojac se tereti zbog zloporabe položaja i ovlasti te poticanja na to kazneno djelo, a istragom je osim njih dvojice obuhvaćeno i Zrnićevo trgovačko društvo “Odlagalište sirovina” kao pravna osoba.
Najnovije proširenje istrage odnosi se na poslovanje “teško” gotovo 1,3 milijuna kuna, za koliko je prema sumnjama Uskoka oštećen Fond, a Zrnićeva tvrtka “odlagalište sirovina” stekla nepripadajuću korist.
Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sa Zrnićevom je tvrtkom zaključio Ugovor o izvođenju radova na sanaciji bazena crvenog mulja i otpadne lužine bivše tvornice glinice u Obrovcu u prosinca 2006. nakon čega je prema navodima Uskoka “pao” dogovor između Mladinea i Zrnića koji ih je doveo iza rešetaka u zagrebački Remetinec.
USKOK sumnja da je “Odlagalište sirovina” temeljem njihova dogovora u vremenu od 18. prosinca 2006. godine pa do 22. studenog 2010. Fondu ispostavila račune i privremene situacije za radove i građevinski materijal koji su izvedeni, nabavljeni i naplaćeni na temelju drugih ugovora o sanaciji koje je ta tvrtka zaključila s Fondom.
– Plaćanja su obavljena po nalogu prvookrivljenika, pa je na opisani način trgovačkom društvu pribavljena nepripadajuća materijalna dobit u iznosu od najmanje 1,274.280,00 kuna, a za koji iznos je oštećen Fond – navodi se u Uskokovom priopćenju.
Podsjetimo, USKOK je protiv Zrnića Marinovića i Mladinea početkom ožujka prvi put proširio istragu zbog sumnje da je “Odlagalište sirovina” Fondu ispostavilo račune za korištenje građevinskog otpada s područja Zadarske županije u svrhu sanacije bivše tvornice glinice u Obrovcu u cjelovitom iznosu, iako je postojao dogovor kako će dio tih radova sufinancirati gradovi i općine sa zadarskog područja, a što je naknadnim uvidom u račune utvrđeno da su i učinili.
Navodno je Mladineo tijekom nekoliko godina suradnje “Odlagalište sirovinu” angažirao na poslovima ukupne vrijednosti koja prelazi 300 milijuna kuna.
Zadarski poduzetnik poznatiji kao “dalmatinski kralj otpada” uhićen je 20. siječnja u Zadru, nakon čega ga je saslušala sutkinja istrage zagrebačkog Županijskog suda Erna Dražančić odredivši mu potom dvomjesečno zadržavanje u istražnom zatvoru zbog mogućeg ponavljanja djela i utjecaja na svjedoke. Kako je prije isteka te odluke donesen nalog o proširenju istrage koji uključuje i ispitivanje novih svjedoka, upravo po toj osnovi, odnosno zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, zadarskom je poduzetniku odbijen zahtjev za izlaskom na slobodu. Međutim, sutkinja istrage kod donošenja tadašnje odluke o zadržavanju “dalmatinskog kralja otpada” iza rešetaka, odbila je pritvor po stavku 3, odnosno onaj zbog mogućeg ponavljanja kaznenog djela. Zrniću Marinoviću to je značilo da ga od slobode dijeli samo vrijeme koje je potrebno da se novopredloženi svjedoci ispitaju ili neki novi zahtjev za ponovnim proširenjem istrage, a koji je jučer i donesen. Bilo kako bilo, o njegovom će mogućem puštanju na slobodu zagrebački Županijski sud odlučiti do 18. travnja, dok se za Mladinea odluka očekuje devet dana ranije.
Poslovanja Fonda USKOK je započeo istraživati nakon što je prvi čovjek Fonda, Vinko Mladineo, početkom studenog prošle godine uhićen u aferi Fimi media u kojoj je s bivšim premijerom Ivom Sanaderom, Mladenom Barišićem i ostalima osumnjičen za izvlačenje više od 80 milijuna proračunskih kuna preko marketinške agencije u vlasništvu Nevenke Jurak.


 NEZAKONITO STEČENO GOTOVO 11 MILIJUNA KUNA




Ukupna šteta za koju USKOK prema do sada provedenim istraživanjima sumnja da je temeljem dogovora između Vinka Mladinea i Mihe Zrnića Marinovića “Odlagalište sirovina” steklo u nezakonitom poslovanju s Fondom s najnovijim slučajem doseglo je gotovo 11 milijuna kuna. Naime, do početka ožujka na teret im se stavljao iznos od oko 9,5 milijuna kuna.