Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Nema pravila, samo poezija

01.04.2012. 22:00
Nema pravila, samo poezija


Rječilište je pokrenuto 2010. godine i od tada jednom tjedno, utorkom, poziva sve ljubitelje poezije na čitanje. Pravila nema, a poezija može biti vlastita, poznata ili nepoznata, objavljena ili neobjavljena, kako su iz Rječilišta naglasili najvažnije je da se čita


U kroničnom nedostatku poezije u gradu Zadru udružili su se zadarski i splitski pisci i pjesnici, a kao glavni lijek čitale su se pjesme. Udruga zadarskih pisaca “ZaPis” ugostila je u petak navečer osam splitskih pjesnika iz “Rječilišta”.
– Ni inicijativa, ni udruga, ni organizacija, samo ljubitelji poezija, pjesnici koji se okupljaju svakog utorka u splitskom kafiću Ghetto i bez ikakvih pravila ili pretenzija čitaju poeziju, pojasnila je Irena Delonga moderatorica pjesničkih večeri, i sama pjesnikinja koja je za svoju poeziju dobila nagradu Goran.
Rječilište je pokrenuto 2010. godine i od tada jednom tjedno, utorkom, poziva sve ljubitelje poezije na čitanje. Pravila nema, a poezija može biti vlastita, poznata ili nepoznata, objavljena ili neobjavljena, kako su iz Rječilišta naglasili najvažnije je da se čita.
Kao i uvijek kada “ZaPis” ugošćuje ni splitski pjesnici nisu prošli bez prigodne dobrodošlice. U svom kratkom performansu Ivan Boško Habuš pozvao je splitske pjesnike na front i u borbu za pjesničku riječ, a zatim im je prigodnu pjesmu-performans izveo i Želimir Periš.
Večer koju je moderirala članica “ZaPis”-a Iva Pejković protekla je u opuštenoj atmosferi, u razgovoru o poeziji i kulturi, usporedbama dvaju gradova u odnosu prema piscima te uz duhovite opaske s obiju strana. Naravno, glavna je bila poezija, a Zadar je kroz uratke osam splitskih pjesnika koji su čitali iz zajedničkog Zbornika mogao čuti suvremeni pjesnički glas Splita. Među zanimljivostima su bile i pjesme  nastale kao eksperiment pjesnika Rječilišta koji ovoga puta nisu stigli u Zadar, ali su njihovi kolege Zadrane rado upoznali i sa splitskom eksperimentalnom poezijom.
Revanš Zadrana Splićanima dogodit će se u mjesecima koji slijede kada će domaćini gostima uzvratiti posjetom u Splitu gdje će donijeti dašak suvremene zadarske poezije i proze.