Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Obilježena 21. obljetnica akcije “Plitvice” i pogibije Josipa Jovića

01.04.2012. 22:00
Obilježena 21. obljetnica akcije “Plitvice” i pogibije Josipa Jovića


Predsjednik Republike Ivo Josipović u subotu je, na obilježavanju 21. obljetnice akcije “Plitvice” izjavio kako su sloboda, demokracija, pravednost, mir i poštivanje ljudskih prava vrijednosti koje će uvijek voditi one koji će biti na čelu Hrvatske.
– Svako vrijeme nosi svoje izazove. Današnji su izazovi da gradimo bolji životni standard svih naših građana i prosperitetnu i europsku Hrvatsku te da se spriječe svi oni koji još i danas žele vratiti unatrag kotač hrvatske povijesti, rekao je na Josipović nakon što je položio vijenac na mjestu pogibije prve žrtve Domovinskog rata redarstvenika Josipa Jovića.
– Njima danas moramo reći ne. Hrvatska će ostati vrijedna, pravedna zemlja usmjerena na pomirenje i suživot, demokraciju i ljudska prava. Želimo jasno reći da te vrijednosti ne idu skupa s idejama koje su hranile agresiju, smrt i narušavale ljudska prava”, kazao je Josipović. Govoreći o današnjim problemima Josipović je istaknuo “repove iz prošlosti kao što su privatizacijski kriminal i ratno profiterstvo. Iskazao je vjeru da većina građana ima, bez obzira na stranačku pripadnost i vjersku ili drugu opredjeljenost, vjeru u demokraciju i dobro.
Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Borisa Šprema potpresjednik Sabora Josip Leko kazao je da mu je čast iskazati poštovanje i zahvalnost i Josipu Joviću i svim žrtvama i hrvatskim braniteljima koji su izvojevali slobodu Hrvatske u obrambenom ratu. Sve njihove žrtve obvezuju današnje vodstvo, kazao je, da izgradimo onakvu Hrvatsku za kakvu su se branitelji borili, a to će biti Hrvatska jednakih prava, životnih uvjeta i jednakih šansi za sve. Upozorivši da još postoje otpori za raščišćavanje privatizacijskog kriminala i drugih problema koji su se gomilali godinama, Leko je u ime Sabora obećao da Hrvatska neće odustati od uspostave boljeg i pravednijeg društva.
Poručio je da nikada neće biti zaboravljeni najblistaviji trenuci hrvatske povijesti i dostojanstvo hrvatskih branitelja.
Neven Mimica, izaslanik premijera Zorana Milanovića, kao potpredsjednik Vlade izrazio je zahvalnost Josipu Joviću i svim drugim braniteljima koji su položili život za slobodnu Hrvatsku. Ustvrdio je da nas njihova žrtva uči koliko vrijedi sloboda i domoljublje, zahvaljujući čemu smo dobili mogućnost da smo danas članica NATO-a i uskoro članica EU-a što je “najbolji strateški okvir za naš ukupan gospodarski i društveni razvoj”.