Petnaest mladih "umjetnika demokracije"

Slika korisnika admin
Sebastian GOVORČIN
Petnaest učenika prvih razreda Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole u Zadru primilo je diplome za polaženje radionica pod zajedničkim nazivom "Umjetnost demokracije"

Petnaest polaznika, redom učenika prvih razreda Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole u Zadru u subotu je primilo diplome za polaženje radionica pod zajedničkim nazivom "Umjetnost demokracije".

Radionica je bilo ukupno pet i održavale su se svake subote od 25. veljače do 31. ožujka. Na radionicama su se učenici upoznavali s osnovnim pojmovima iz područja demokracije i modelima demokracije, nakon čega su diskutirali i kritički promišljali o ideje i stavove koje su o demokraciji izrekli umjetnici.

- Svi ovi učenici bili su nam redovni svih pet subota za redom, a posebno ističem to da većina njih ne živi u Zadru, već u okolnim mjestima u županiji, kazao nam je Bruno Ćurko, jedan od voditelja radionica.

Svaki tjedan je za učenike bio namijenjen za jednu granu umjetnosti, od pet koliko ih projektom bilo zastupljeno: vizualna umjetnost, arhitektura, glazba, film i književnost. Radionice su bazirane na sokratskom dijalogu i voditelji su kod polaznika nastojali proširiti znanje o demokraciji i potaknuti kritički pristup sadržaju te na taj način pridonijeti razvoju kritičkog mišljenja.

- Mi smo ovdje kroz umjetnost pričali o demokraciji. Raspravljali smo o umjetničkim djelima koja su potekla iz različitih grana umjetnosti, kazala nam je Antonia Krajina, uz Ćurka, Ivanu Krasić i Martinu Antić voditeljica radionica, inače volonterka u udruzi "Mala demokracija". Udruga inače provodi projekte za djecu u osnovnom školama, a ovo im je bio prvi projekt za srednjoškolce.

Polaznici su raspravljali o različitom položaju što ih pojedine društvene skupine imaju u svijetu umjetnosti, razmišljali su o tome kako se demokratski ideali mogu izraziti u arhitekturi i odgonetavali što o demokraciji kažu poznati rock glazbenici, poput Leonarda Cohena.

- Sa svakom radionicom učenici su postajali sve aktivniji, a dovoljno govori i to što su izrazili želju da što prije imamo nove radionice, kazao je Ćurko.

Projekt je financirala Zadarska županija.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno