Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Tornadu nisu dali na utakmicu

01.04.2012. 22:00
Tornadu nisu dali na utakmicu


Autobus s navijačima Zadra, koji su se u subotu uputili na utakmicu 4. kola Lige za prvaka između Cedevite i Zadra, došao je do Zagreba, ali pripadnici Tornada nisu uspjeli doći do dvorane. Razloge smo doznali od Karla Albrechta, predsjednika zadarske udruge navijača.
– Normalno smo krenuli iz Zadra, bez pratnje. Na Lučkom su nam policajci rekli da nas neće pretresti tamo, nego ispred dvorane. Onda su nas odjednom nasred ceste zaustavili i rekli da imaju dojavu o krađi na benzinskoj postaji. Mi nismo ništa krali, a oni su nam rekli da trebamo platiti nekih pet piva, što smo čak bili spremni platiti, samo da dođemo na utakmicu. No, nisu pristali, nego su rekli da moramo ići s njima u Policijsku postaju Jastrebarsko na identificiranje. Tamo su nas držali dva-tri sata, kao da smo kriminalci, slikali, alkotestirali i potom pustili. Prije nego što smo otišli, ispred autobusa mi je jedan policajac prišao i rekao: “Lako za pive dečki, nego vi niste smjeli doći na tu utakmicu”. Utakmica je tada već bila gotova tako da smo se vratili u Zadar.
Situacija je tim čudnija što su iz Tornada uredno prijavili odlazak na gostovanje, te se najavili KK Cedevita.
– Bili smo u kontaktu s klubom, dogovorili dolazak i sve je bilo sređeno. U Zadru smo imali normalnu, uobičajenu kontrolu naše policije i sve je bilo korektno do dolaska u Zagreb.
Albrecht vjeruje da sve to ima veze sa događajem na prošlom gostovanju u Splitu.
– Na Gripama smo na tribini istakli transparent “Radiću odlazi”. Sudac Herceg je došao do ljudi iz kluba i rekao da neće nastaviti utakmicu dok se taj transparent ne makne. Međutim, policija je rekla da taj natpis nikoga ne vrijeđa i da ga možemo slobodno držati. Vjerojatno je to povod nečega, zbog čega nismo smjeli doći na utakmicu s Cedevitom – zaključio je predsjednik Tornada.


Boris Marin: Prvi put


Za komentar ovog događaja upitali smo i Borisa Marina, dugogodišnjeg vođu navijača i počasnog predsjednika Tornada.
– U mojih 35 godina aktivnog navijačkog staža, a bio sam na mnogim gostovanjima po cijeloj bivšoj Jugoslaviji i Hrvatskoj, to se nikada nije dogodilo. Jedina iznimka je pretprošla sezona, kada smo se uputili na utakmicu Partizan – Zadar u Beograd pa smo vraćeni sa srpske granice. No, to mi je donekle i razumljivo jer se ipak radi o Srbiji, dok je ovo Hrvatska, naša država i potpuno mi je nejasno kako je takvo nešto moguće. To je sramota. Također sam ljut i očekujem reakciju KK Zadar, jer su ti dečki išli tamo samo zato da podrže momčad. Tko zna, možda bi rezultat bio malo bolji da je bilo šezdesetak navijača Zadra dvorani, ali što je tu je. Žao mi je što se to dogodilo. Ipak, ne mislim da je u to upleten Hrvatski košarkaški savez i predsjednik Danko Radić, jer je on dugogodišnji djelatnik košarci i ne vjerujem da bi se tako nisko spuštao – rekao je Marin.