Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Travanj u HNK-u Zadar

01.04.2012. 22:00
Travanj u HNK-u Zadar


Iz Hrvatskog narodnog kazališta Zadar pripremili su bogat kulturni program za travanj koji počinje već večeras


Iz Hrvatskog narodnog kazališta Zadar pripremili su bogat kulturni program koji počinje već večeras. Travanj u kazalištu otvorit će Zadarski komorni orkestar večerašnjim nastupom, 20 sati, u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru.
Večerašnji koncert ZKO-a pretposljednji je u sezoni 2011./12., a Orkestrom će ravnati njegov počasni dirigent i osnivač Pavle Dešpalj. Osim velikog dirigenta kao gošća nastupit će i solistica pijanistica Katarina Krpan koja će zajedno s Orkestrom izvoditi djela Šime Dešpalja, Bruna Bjelinskog i Petra Iljiča Čajkovskog. Koncert će otvoriti skladba “Moba” Bruna Bjelinskog napisana povodom svečanog otvaranja 1. glazbenih večeri u sv. Donatu. Zadarski skladatelj Šime Dešpalj otac je dirigenta Pavla Dešpalja koji ovu skladbu uvijek rado uvrštava u repertoar koncerata kojima dirigira.
Imena pijanistice Katarine Krpan koja će večeras nastupiti s Orkestrom neki će se možda sjetiti i s nedavnog nastupa povodom proslave 10. obljetnice osnivanja Sveučilišta u Zadru kada je izvela niz suvremenih hrvatskih skladatelja. Ovoga puta izvodit će djelo hrvatskog skladatelja Concertino za klavir, udaraljke i gudače Bruna Bjelinskog. Katarina Krpan profesorica je na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu i gostujuća profesorica Akademije Steinway u Veroni.
Ulaznice za koncert mogu se nabaviti na blagajni HNK Zadar od 11 do 13 i od 18 do 20 sati te neposredno prije na mjestu održavanja koncerta.
Travanj se nastavlja nakon pauze za uskršnje praznike s još jednim koncertom. Avangard trio nastupit će u Zadru u utorak 10. travnja u Svečanoj dvorani Sveučilišta s početkom u 20 sati. Trio čine virtuozni violinist Marco Graziani, klarinetist Mihael Paar i mladi pijanist Krešimir Starčević, a izvodit će program sastavljen od skladbi velikih majstora 20. stoljeća kao što su: D. Milhaud, A. Hačaturjan, I. Stravinski, G.C. Menotti. Koncert je uključen u koncertnu pretplatu HNK Zadar.
11. travnja u 20. sati u HNK-u je na rasporedu promocija prvog samostalnog albuma mladog pjevača, šesnaestogodišnjeg Ivana Dražovića pod nazivom “Bel Canto”. Tom prigodom održat će se i koncert humanitarnog karaktera, a prihod je namijenjen učenicima i djeci s poteškoćama u razvoju OŠ Voštarnica Zadar. Cijena ulaznica iznosi 30 kuna.
Niz travanjskih koncerata nakratko će prekinuti reprizna izvedba predstave u produkciji HNK Zadar “Od Foše do Atlantide” koja je na rasporedu već 12. travnja u 20 sati. Tekst za predstavu napisao je Živko Nižić, a režirao ju je Ivan Leo Lemo. Prilika je to za sve one koji još nisu uspjeli da odu u kazalište i pogledaju nastavak zadarskog hita “Od Stoše do Foše” iliti “Kate Kapuralica”.
U ponedjeljak 16. travnja na rasporedu je još jedna glazbena poslastica. Riječ je o koncertu pod nazivom “Bossa nova stories” i gostovanju brazilske pjevačice Catie Werneck sa stalnom adresom u Parizu. Brazilska pjevačica pjevat će brazilske klasike s prizvukom jazza uz pratnju tria u sastavu: Vincent Bidal (klavir), Loïc Pontieux (bubnjevi) i Augusto Mendes (bas gitara).
U svojoj karijeri Catia Wernick održala je niz zapaženih turneja, pjevala je i na Broadwayju te surađivala sa zvijezdama kao što su Liza Minelli, Sarah Vaughan, Chico Buarque i mnogi drugi.
Druga predstava u travnju igrat će se 20. travnja u 20 sati s gostovanjem HNK Split, Scena 55 s predstavom Davora Špišića “Kaćuše” u režiji Marice Grgurinović. U predstavi igraju Ksenija Prohaska, Tajana Jovanović, Jelena Posavec Tušek, Vanda Boban te je uključena u redovitu kazališnu pretplatu.
U utorak 24. travnja u 17 sati u HNK-u Zadar održat će se mjuzikl za odrasle i za djecu. U Zadru gostuje Glazbeno plesni studio danSing s dječjim mjuziklom “Muzej snova” uz glazbu od pedesetih godina prošlog stoljeća do danas. Djeca će publici dočarati zahtjevne brojeve iz legendarne Kose, disco era Bee Geesa, imitirati Michalea Jacksona…
Kud Bleke i konji pripremio je za petak 27. travnja, s početkom u 20 sati, predstavu “Ne damo te pismo naša”. Predstava je izvan redovite kazališne pretplate.
Ciklus Mladi zadarski glazbenici nastavlja se u nedjelju 29. travnja s nastupom zadarske mezzosopranistice Ivanice Vunić, zaposlene u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, sa svojim gostima i kolegama iz Rijeke, sopranisticom Angelom Nujić i klaviristom Filipom Fakom. U Svečanoj dvorani Sveučilišta izvest će djela najvećih talijanskih i španjolskih majstora poput Manuela de Falle, Enriquea Granadosa, Giuseppea Verdija, Giacoma Puccinija i drugih. Ulaz na koncert je slobodan.
Travanj u kazalištu završit će u ponedjeljak 30. travnja u 20 sati humanitarnim koncertom Gimnazije Franje Petrića.