Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zadarska provincija bila je vrlo važna odskočna daska za evangelizaciju

01.04.2012. 22:00
Zadarska provincija bila je vrlo važna odskočna daska za evangelizaciju


Zadarska franjevačka tradicija važna je da pokažemo kako je zadarska provincija, uz dubrovačku, bila vrlo važna odskočna daska za evangelizaciju, osobito prema unutra u zemlje poput Bugarske, kazao je fra Josip Sopta


U Samostanu sv. Frane ovog je vikenda, u sklopu manifestacije Dani kršćanske kulture u Zadru, fra Josip Sopta održao predavanje “Franjevci i franjevačka prisutnost u Zadru kroz 800 godina”. Pred nekolicinom posjetitelja među kojima je bio i nadbiskup zadarski mons. Želimir Puljić Sopta je predstavio bogatu povijest ovog reda te njegove začetke u Zadru, ali i neke od dokumenata koji idu u korist tvrdnji da je sveti Franjo Asiški za vrijeme posjeta Hrvatskoj posjetio baš naš grad.
– Ove godine slavi se jubilarna godina dolaska sv. Franje u Hrvatsku. U povijesti franjevačkog reda već se dugo vode rasprave o tome je li sveti Franjo bio u Hrvatskoj, kada i gdje je bio te kakve o tome uopće imamo dokaze, započeo je izlaganje fra Josip. A kako zapisa nema mnogo predstavio je one koji postoje i od kojih se neki od najvažnijih čuvaju upravo u arhivu Samostana sv. Frane u našem gradu. Jedan od takvih dokumenata koje je publika u subotu mogla vidjeti, dok ju je jedan od fratara oprezno držao u kiruškim rukavicama jest Bula pape Grgura IX. iz 1228. godine sačuvana na janjećoj pergameni u originalu, a dokazuje da su franjevci bili u Zadru. Iz 13. stoljeća sačuvano je više od pedeset takvih dokumenata koji se čuvaju u arhivu zadarskg samostana.
– Sveti Franjo pošao je 1212. godine u križarskom ratu na istok, ali ga je zahvatila oluja i prema njegovu životopiscu bačen je na obale Sclavonie. Većina smatra da su ga vjetrovi oluje bacili ovdje, rekao je fra Josip opisujući prvi Franjin dolazak u Hrvatsku. Drugi njegov dolazak dogodio se 1219./20. kada je na putu u Siriju prolazio i kroz Hrvatsku, a s tim njegovim posjetom predaja povezuje i podrijetlo nekih samostana pa tako i zadarskog.
Fra Josip je naglasio kako o Franjinom posjetu na naše prostore postoji brojna literatura, ali malo dokumenata koji bi vjerodostojno o tome svjedočili. Ipak neki od najvažnijih čuvaju se upravo u arhivu zadarskog samostana te bi Zadar mogao biti jedno od prvih mjesta u kojima je boravio sv. Frane.
– Zadarska franjevačka tradicija važna je da pokažemo kako je zadarska provincija, uz dubrovačku, bila vrlo važna odskočna daska za evangelizaciju, osobito prema unutra u zemlje poput Bugarske, zaključio je fra Josip naglasivši kako je kratko predavanje organizirano u sklopu Dana kršćanske kulture samo kratki uvod u veliku proslavu 800 godina postojanja ovog reda na zadarskim prostorima.