Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Kalmeta: Želimo Zadar napraviti uspješnim gradom zadovoljnih građana

Autor: Velimir Brkić

01.04.2013. 22:00
Kalmeta: Želimo Zadar napraviti uspješnim gradom zadovoljnih građana

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Kandidati za Kalmetine zamjenike su dosadašnji gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić (HDZ) i Ivica Vlakić (HSP dr. Ante Starčević)


Božidar Kalmeta je kandidat koalicije HDZ-HSP AS-HSU za gradonačelnika Grada Zadra na predstojećim lokalnim izborima, obznanjeno je na sinoćnjoj svečanosti predstavljanja kandidata u zadarskom Arsenalu. Zamjenici su dosadašnji gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić (HDZ) i inž. avioprometa Ivica Vlakić (HSP dr. Ante Starčević).
– Uz potporu i povjerenje velike većine građana uvjeren sam da ćemo u ovom trenutku svojim znanjem, iskustvom, motivom i ljubavlju prema ovom gradu ostvariti najviše, kazao je Kalmeta naglašavajući kako će nakon pobjede zamrznuti dužnost saborskog zastupnika u Hrvatskom saboru.
Raditi na novom visokom uzletu Zadra
Vraća se, kaže Kalmeta, iz Zagreba gdje je u dva mandata obnašao dužnost ministra, u Zadar na mjesto gdje je 10 godine obnašao dužnost gradonačelnika, od 1994. do 2003.
– Iza našeg dosadašnjeg rada stoje ogromni rezultati i neću sad ponavljati što smo sve napravili i koliko je truda i znanja trebalo. Ni ceste, luke, bolnice, vrtiće, škole, sveučilište, kao ni brojne socijalne programe i nove društvene sadržaje, jer to svi znamo i u Zadru i u Hrvatskoj pa i šire, to svi priznaju. Napravili smo više od bilo kojeg grada, rekao je Kalmeta.
Pritom je naglasio kako “nije sve riješeno i da ima još puno toga za napraviti, ali nema te političke snage koja to može napraviti bolje od nas”.
– Na temeljima koje smo postavili s vama, s našim građanima zajedno ćemo raditi na novom visokom uzletu Zadra, s novim idejama i vizijama za ovoj grad, najavio je.
O izbornom programu “Za Zadar sutra” koji će biti posebno predstavljen, izdvojio je brigu o svim generacijama i o svim životnim temama i nuditi rješenja od nezaposlenosti, gospodarstva, preko zdravstva, mladih, obrtnika, umirovljenika, znanosti, komunalne infrastrukture.
– Želimo Zadar napraviti uspješnim gradom, zadovoljnih građana, snažan, moderan i za život ugodan. Radit ćemo na novom uzletu Zadra, pokazati ćemo kako riješiti pitanje nezaposlenosti. Gospodarstvo je naš najveći problem i zato je na prvom mjestu u našom programu “Zadar sutra”.
Zadrani su sami ulagali u bolnicu
Prvenstveno se misli na dva gospodarska i infrastrukturno homogena projekta, lučko industrijsku zonu Gaženica i gospodarsku zonu Crno na kojima se radi već dugi niz godina. Sa svojim jedinstvenim položajem ova dva projekta drastično će smanjiti broj nezaposlenih u Zadru, govori Kalmeta.
Novi je to izazov za Zadar, kaže, jednak trasiranju autoceste A1 a koji je prijetio trajnom izolacijom Zadra, Šibenika i Like.
– Izazov je to koji zadarski HDZ prihvaća, baš kao što je prihvatio borbu za autocestu, sveučilište, zračnu luku, a sve u cilju daljnjeg jačanja Zadra kao administrativnog središta regije i o statusu odlučit ćemo sami, a ne kako najavljuju iz Vlade nekakvim općim dalmatinskim referendumom u kojem bi mi bili nadglasani, objašnjavao je.
Pritom je kazao kako se čulo svašta, pa i to da Općoj bolnici Zadar ne trebaju pojedini odjeli, da se nema pravo razvijati brže od drugih bolnica, jer kao da nema računice za to.
– A tko to može izračunati cijenu zdravlja naših roditelja i naše djece. Osim toga Zadrani su sami ulagali u bolnicu, bio je glasan Kalmeta.
Predstavljajuće sebe osobno, naglasio je kako je kao gradonačelnik otišao na mjesto člana Vlade RH-a, ali da iz Zadra nikad zapravo nije ni otišao.
– Imao sam sreću i čast zadarske interese zastupati u Zagrebu i Zadar nametnuti kao bitan čimbenik razvoja čitave Republike Hrvatske. Posebno sa svim kolegama u zadarskom HDZ-u, koalicijskim partnerima, i na svim razinama lokalne i regionalne vlasti i s građanima osmišljavali, pripremali i ostvarili čitav niz kapitalnih projekata koji su Zadar i Zadarsku županiju učinili prepoznatljivim i izvan granica Lijepe Naše.
Vrijeme je pred nama, kaže, koje donosi nove uvjete upravljanja, nove mogućnosti i izazove.
– Želimo Zadar napraviti uspješnim gradom zadovoljnih građana, koristeći sve njegove prednosti i kapacitete. Ja želim uspješan, snažan, moderan i za život ugodan Zadar i to skupa s vama mogu ostvariti. Put k uspjehu nitko ne smije zaustaviti. Zato Zadar ne smije i neće stati, zaključio je Božidar Kalmeta.


 STIPE ZRILIĆ, BOŽIDAR LONGIN I RUDOLF DVORSKI




Kandidat za župana je aktualni županijski čelnik Stipe Zrilić, zamjenici su Božidar Longin (HDZ) i Rudolf Dvorski (HSP dr. Ante Starčević). U ime kandidata obratio se Zrilić najavivši kako će se u koaliciju pridružiti i još političkih stranaka.
– Oporba u Kalmeti vidi jednu jedinu manu, puno je dao za ovaj naš grad i Zadarsku županiju, rekao je Zrilić posjetivši pritom kako je HDZ u Zadarskoj županiji na vlasti 23 godine.