Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Nakon Zagreba Picasso stiže u zadarsko kazalište

Autor: Valentina Mlađen

01.04.2013. 22:00
Nakon Zagreba Picasso stiže u zadarsko kazalište

Foto: PIXSELL



Dramska pretplata završit će 24. travnja u 20 sati s predstavom “Picasso” Kazališta PlayDrama iz Splita. Komad prikazuje odnos između umjetnika Picassa i gospođice Fischer, koja se bavi organizacijom izložbe “Degenerativne umjetnosti”


Nakon jučer održanog koncerta Zadarskog komornog orkestra, kojim je počeo travanj u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar, glazbena priča nastavlja se i dalje. Idućeg utorka u 20 sati u Svečanoj dvorani Sveučilišta mladi zadarski glazbenici, u sklopu istoimenog ciklusa, Melita Ivković i Ivan Vihar zasvirat će na Večeri gitara. U sklopu koncerta posjetitelji će uživati u melodijama Gismontija, Bacha, Albeniza, Rodriga i Piazzolle koje će izvoditi zadarski glazbeni kadar tijekom koncerta, u punom smislu te riječi, posvećenog glazbenoj kulturi. Naime, sav prihod namijenjen je akciji Lions kluba Zadar “Za koncertnu dvoranu u Kneževoj palači”, pokrenutoj u prosincu prošle godine, a čiji je cilj senzibilizirati muzičku, ali i širu kulturnu javnost o važnosti obnove koncertne dvorane u sklopu Kneževe palače.
Mjesto za dvoje
Repertoar dramske sezone 2012./13. nastavlja se u četvrtak, 11. travnja u 20 sati, kada će u HNK-u Zadar gostovati glumci Gradskog kazališta mladih iz Splita s predstavom “Krčma, Alkar i Duga”. Predstava je omnibus od nekoliko pripovijetki Dinka Šimunovića, a obrađuje teme patrijarhata, rodnih uloga, obitelji, društvenih očekivanja i normi, tradicije, folklora, ali u scenskom ruhu koje inscenacijskim, tj. žanrovskim postupcima korespondira s današnjim vremenom. Redatelj predstave je Ivan Leo Lemo, Zadranima poznat i kao redatelj zadarske predstave “Od Foše do Atlantide”.
17. travnja igrat će odgođena zadarska produkcija “Kokoš” Nikolaja Koljade u režiji Dražena Ferenčine. Predstava, premijerno izvedena u veljači u Zadru je već imala nekoliko izvedbi, a priča je to o grupi dramskih umjetnika, u jednom provincijskom mjestu, koji bolno čeznući za ljubavlju, žive svoju svakodnevicu.
Polaznici srednjoškolskog uzrasta Kazališne udruge “Igrajmo se” iz Zadra nedavno su se u HNK-u Zadar predstavili predstavom “La La Land” dupkom napunivši dvoranu, što će u utorak 23. travnja pokušati ponoviti njihovi kolege osnovnoškolskog uzrasta. Oni će tog utorka u 20 sati odigrati predstavu “Mjesto za dvoje” autorice i redateljice Lucije Dovranić.
Picasso stiže s PlayDramom
Dramska pretplata završit će 24. travnja u 20 sati s predstavom “Picasso” Kazališta PlayDrama iz Splita. Redateljica predstave je Nenni Delmestre. Komad prikazuje odnos između umjetnika Picassa i gospođice Fischer, koja se bavi organizacijom izložbe “Degenerativne umjetnosti”. Radnja se odvija u Parizu 1941. godine kada je Picassu zabranjen rad, a naciste posebno boli njegova “Guernica” koja bi nakon izložbe trebala biti spaljena. U jeku Picassove izložbe u Zagrebu predstava je i više nego aktualna na našim kazališnim daskama.
Pretposljednji koncert koncertne pretplate ove sezone “All About Jazz”, Jazz orkestra HRT-a, održat će se 25. travnja u 20 sati u HNK-u Zadar, a uz Orkestar kojim će dirigirati Saša Nestorović nastupit će solistica Lela Kaplowitz. Izvan pretplate je Tradicionalni humanitarni koncert učenika Gimnazije Franje Petrića koji će se održati u petak 26. travnja u 20 sati, također u HNK-u Zadar kao i stand up komedija Željka Pervana “Na rubu Europe” kojom će 29. travnja u 20 sati završiti travanjski program.