Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Prije konačnog izdavanja predstavljanje hrvatskoga pravopisa

Autor: Hina (H)

01.04.2013. 22:00
Prije konačnog izdavanja predstavljanje hrvatskoga pravopisa


Nakon višemjesečnog rada radna inačica dovršena je na Međunarodni dan materinskoga jezika 21. veljače ove godine, a Uredničko vijeće je, potom, mjesec dana dorađivalo i ujednačivalo cjelokupan tekst


Prvi put do sada pravopis hrvatskoga jezika, koji su izradili znanstvenici Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje (IHJJ), bit će, prije konačnog izdavanja, podastrijet stručnoj te široj javnosti na ocjenu i mišljenje te predstavljen javnosti 15. travnja u Hrvatskome državnom arhivu, izvijestio je voditelj radne skupine za izradu Hrvatskoga pravopisa i ravnatelj IHJJ-a dr. Željko Jozić.
Taj će se pravopis 15. travnja ‘naći’ i na mrežnim stranicama Instituta koji, ističe ravnatelj Jozić, smatra da je, za općeprihvaćeni i općenacionalni pravopis kakav žele izraditi, važan dijalog i dogovor stručnjaka jezikoslovaca i govornika hrvatskoga jezika te IHJJ unaprijed zahvaljuje svima koji će pridonijeti nastojanju da pravopis bude što prihvatljiviji i bolji.
Na svojim mrežnim stranicama Institut podsjeća da su njegovi znanstvenici pravopis počeli izrađivati u srpnju 2012. godine, nakon što je na sjednici Znanstvenoga vijeća održanoj 13. lipnja prošle godine, jednoglasno prihvaćen prijedlog ravnatelja Željka Jozića da Institut izradi pravopis do kraja lipnja 2013. godine, odnosno prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju, te da on bude besplatan i javno dostupan na internetu.
Usporedno s javnom raspravom tekst pravopisa bit će, uz molbu za stručnu ocjenu, poslan svim autorima hrvatskih pravopisa, vodećim hrvatskim jezikoslovcima, profesorima hrvatskoga jezika na cijelome području Republike Hrvatske te znanstvenim, obrazovnim, kulturnim i medijskim ustanovama u Republici Hrvatskoj.