Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Najbolji spasioci na četiri noge

Autor: Valentina Mlađen

01.05.2008. 22:00
Najbolji spasioci na četiri noge


Od 5. do 16. svibnja u Državnom vatrogasnom operativnom centru Divulje za pripadnike javnih vatrogasnih postrojbi Zagreba i Osijeka održava se obuka traganja i spašavanja koju provode instruktori iz Francuske. Prvi dio terenske obuke upravo je završen na zadarskom Bokanjcu. S vatrogascima su na terenu bili i članovi Hrvatske udruge za obuku pasa čiji je zadatak za vrijeme obuke bio pronaći osobe zatrpane u ruševinama.
Dvotjedna obuka održava se u Divuljama gdje će se održati i drugi stupanj obuke u suradnji s osam vatrogasaca iz Crne Gore. Treći i završni stupanj obuke održava se u Francuskoj s obzirom da obuku organizira DUZS i Veleposlanstvo Republike Francuske. Obuku provode četiri instruktora iz Francuske, a za DUZS obuku vode Mladen Boričević, pomoćnik zapovjednika civilne zaštite RH i Mladen Vinković, pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika RH.
– Nakon završetka obuke imat ćemo timove po gradovima u cijeloj državi. Obuka traje od ranog jutra pa sve do kasnih večernjih sati, a planirana je i noćna obuka. Projekt traje do 2011. godine, a većinu troškova snosi francuska vlada, rekao nam je Mladen Boričević.
Od dvadesetak pasa iz Hrvatske udruge potražnih pasa mogli smo vidjeti na djelu dva dobro istrenirana psa. Nakon što su prerušili vatrogasce u cijevi pod improvizirane ruševine psi nisu imali problema pri njihovu pronalasku.
– Dobro istrenirani psi će putovati u razne gradove Hrvatske, s obzirom na potrebu. Bilo bi dobro kad bismo imali više pasa, ali i ovako smo zadovoljni. Kod obuke pasa je nebitna pasmina, važan je dobar odgoj i dobra obuka koja traje dvije do tri godine. Pas detektira miris čovjeka, ali ne bilo koji, nego miris u dubini što je važno u ruševinama. Nakon što ga pronađe, oglašava se lajanjem, objasnio nam je Tomislav Marević iz HUOP-a. Osim psima, koji lociraju žrtvu, timovi će imati mogućnost koristiti se složenom tehničkom opremom kako bi što lakše odredili točnu poziciju žrtve.
Za vrijeme obuke potaknuto je pitanje javljanja na intervencije putem europskog broja za intervencije 112. Prema posljednjim pokazateljima, u Zadarskoj županiji taj broj ne funkcionira, zbog čega smo zatražili objašnjenje od nadležnih:
– Treba vremena da se opreme centri za usmjeravanje poziva, kao i da se ljudi priviknu na novi broj. U ovom trenutku funkcioniraju dva broja: novi 112 i stari 93. Inače nema nikakvih problema s intervencijama, izjasnio se Mladen Baričević.
Obuka je pokrenuta u sklopu potpisivanja bilateralnog Sporazuma o suradnji u području zaštite i spašavanja na svečanosti održanoj 10. listopada 2007. godine u Parizu. S francuske strane sporazum je potpisala ministrica unutarnjih poslova Michele Alliot-Marle, dok je s hrvatske strane potpisnik bio tadašnji ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin.