Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Ključni projekt u preobrazbi Sveučilišta u Zadru

Autor:

01.05.2009. 22:00
Ključni projekt u preobrazbi Sveučilišta u Zadru

Foto: Filip BRALA



Projekt će se financirati u razdoblju od 12 mjeseci kao dio HIT-ovog programa TEST. Njime se financira razvoj robotskog sustava koji će asistirati kirurzima prilikom operacija. Program TEST ovim je ugovorom nastavio poticati napredne ideje hrvatske akademske zajednice


Rektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Ante Uglešić, u ime Sveučilišta u Zadru, i Pero Munivrana, u ime Hrvatskog instituta za tehnologiju, potpisali su u Rektoratu Sveučilišta u Zadru ugovor o financiranju tehnologijskog projekta “Prototip robotskog sustava za asistiranje u kirurgiji – ROKI” u vrijednosti od 1.905.000,00 kuna.
Projekt će se financirati u razdoblju od 12 mjeseci kao dio HIT-ovog programa TEST. Njime se financira razvoj robotskog sustava koji će asistirati kirurzima prilikom operacija.
Rektor Uglešić je projekt ROKI nazvao povratkom tradiciji, a s druge strane uvodom u osnivanje studija robotike i mehatronike. Sam projekt je nazvao ključnim projektom u preobrazbi Sveučilišta u Zadru. Namjera je, kazao je Uglešić, na Sveučilištu poticati razvoj društvenih znanosti.
Robotika u medicini, osobito u kirurgiji, omogućuje izvođenje većine operativnih zahvata uz manje rezove, manju traumu za pacijenta u bolnici, smanjenu opasnost od infekcija te brži oporavak. Tako se postiže kraće zadržavanje pacijenata u bolnici i brži povratak svakodnevnom životu. Istodobno, primjenom robota moguće je nadoknaditi uvijek prisutan manjak različitih specijalnosti potrebnih pri izvođenju kirurških zahvata.
Primjena robota u kirurgiji ima dvije razine: asistensku, pri čemu robot ne obavlja kirurški zahvat već samo funkcije koje su povezane s operacijom te druga – samostalna razina, u kojoj robot izravno obavlja kirurški zahvat. Navedenim projektom realizirat će se prototip robota za prvu razinu primjene i ostvariti preduvjeti za primjenu robota i u drugim područjima medicine, primjerice u laboratorijima, rehabilitaciji pacijenata i edukaciji, kao i srodnom području farmaceutske industrije gdje roboti mogu vrlo uspješno zamijeniti čovjeka u opasnim uvjetima.
Pri projektiranju robota koristit će se suvremeni HW i SW, te će se primjenom simulacija i općenito digitalne i virtualne proizvodnje smanjiti vrijeme razvoja i izrade robota. Znanjima i iskustvima stečenim tijekom rada na projektu, steći će se preduvjeti za drugu razinu primjene robota u kirurgiji.
Program TEST ovim je ugovorom nastavio poticati napredne ideje hrvatske akademske zajednice. Prvi ugovor potpisan je u listopadu 2007. godine s Fakultetom elektrotehnike i računarstva (FER). Najviše interesa pobudili su prvi hrvatski detektor laži (FER) te prvi hrvatski industrijski dvoručni robot (FSB). Ovo je već četrnaesti projekt unutar programa. HIT, institucija koja djeluje u sklopu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, financiranjem znanstveno-istraživačkih projekata stvara hrvatsku tehnologijsku politiku i potiče dijalog znanosti i gospodarstva.