Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Statua i brodolom

Autor:

01.05.2009. 22:00
Statua i brodolom

Foto: Filip BRALA



U dvorani Matice hrvatske, a u organizaciji Matice Zadrana, u srijedu je dr. sc. Smiljan Gluščević održao predavanje o Apoxyomenu. Uvodnu riječ kazao je predsjednik Matice Zadrana Ivo Babić, napomenuši kako mu se čini da je vrijednost ovog vrijednog nalaz premalo valorizirana. To svoje mišljenje potkrijepio je činjenicom kako je Muzej u Firenci u godinu dana, koliko je kod njih bila postavljena ova statua, imao više od 80 tisuća posjeta, te zaradio oko 335 tisuća eura.
Gluščević je prezentaciju započeo predstavivši lik Rene Woutersa, Belgijanca koji je roneći u blizini Lošinja naišao na ovu poznatu statuu. Odmah na samom početku Gluščević je napomenuo kako, iako stvari u arheologiji idu na način da se najprije sastavi dokumentacijski dio, pretraži cijeli areal, a tek onda vadi nalaz, ovdje su stvari išlo drugačije. Najprije se izvadila statua, aonda se izvršilo jednomjesečno istraživanje. U tom istraživanju sudjelovali su arheolozi iz Arheološkog muzeja u Zadru, a cijelo istraživanje financirali su braća Michael i Robert Fischer. Naime, Rene Wouters našao je Roberta Stenuita, a on je u Londonu našao braću Fischer.
Za to istraživanje okupljena je najbolja ekipa u Hrvatskoj koja se u to vrijeme bavila podvodnom arheologijom, ali i ljudi iz drugih krajeva.
Po prvi put je na jednom hidroarheološkom istraživanju bila i stacionarna komora. Čitavo vrijeme s istraživačima su bila dva liječnika, a svakom istraživaču se dnevno vodio liječnički profil.
Teren je najprije pregledan malim detektorom, a potom su postavljene orijentacione trake. Zatim je sve pregledano detektorom velikog dometa. Svaki se metar bilježio, a za pretraživanje su, također, korišteni skuter i ROV. Cijeli projekt se zvao “Statua i brodolom”, a na pregledanom je prostoru nađeno nekoliko predmeta. Sam Apoxyomen je nađen na 43, 44 metra dubine.