Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Uvjeren da mu magijom uništava život, prijetio susjedu ubojstvom

Autor: Suzana Bandić

01.05.2009. 22:00
Uvjeren da mu magijom uništava život, prijetio susjedu ubojstvom


Stipčević prijavio susjeda Gašpara zbog prijetnje, no on mu je uzvratio optužbama da mu magijom uništava zdravlje i život jer ga je otrovao, učinio da mu se kuća trese te da on i kći dobijaju crvenilo po licu
Marijanu Gašparu (54) na Općinskom sudu u Zadru započelo je suđenje zbog prijetnje Valentinu Stipčeviću, inače njegovu susjedu s kojim se na istom sudu u odvojenoj parnici spori oko građevinske parcele na zadarskom predjelu Sinjoretovo.
Prema navodima optužnog prijedloga, Gašpara se tereti da je 28. lipnja 2007. godine, najprije opsovao, a potom Stipčeviću zaprijetio i smrću.
Naime, incident se dogodio dok je Gašpar vozio u pravcu grada. U trenutku kad je na semaforu bilo upaljeno crveno svjetlo, Valentin Stipčević se igrom slučaja našao na cesti i u automobilu kraj njega teje izišao iz svog vozila, otvorio suvozačeva vrata na Stipčevićevu vozilu i “zagrmio”: „Majku ti j… Čime si ti mene otrovao? Ubit ću te!”.
Stipčević je prijetnju prijavio policiji. Dva dana nakon incidenta, policajci su Gašparu pokucali na vrata i oduzeli lovačku pušku te protiv njega podnijeli kaznenu prijavu.
Nevidljivi udarci
Gašpar se na navode optužnice izjasnio kako se ne osjeća krivim te je iznio svoju obranu koja je potom otišla u sasvim neočekivanom smjeru.
Naime, nije negirao “susret” sa Stipčevićem, a niti navedene riječi. Pojasnio je kako nije mislio ozbiljno, niti je imao ubilačke namjere, već da je to njegov uobičajeni rječnik. Stipčevića je zaustavio kako bi ga pitao čime ga je otrovao da bi se mogao primjereno liječiti.
U svom je iskazu sucu Hrvoju Viskoviću ispričao svoju verziju događaja navodeći kako je Stipčevića, iako su susjedi, sreo svega dva, tri puta u životu. Posljednji put susreli su se, prema njegovoj priči, u lipnju prošle godine i to nedaleko od mosta na Branimirovoj obali. Popili su kavu, a kad su se potom na mostu razilazili navodno mu je Stipčević zaprijetio kako ga on neće tući, ali da će “dobiti svoje”.
– Hodao sam od mosta prema Trgu i u jednom trenutku osjetio udarac u lijevo rame. Okrenuo sam se, ali iza mene nije bilo nikoga. Nastavio sam hodati i osjetio još jedan, jači udarac, u istom predjelu. Opet sam se okrenuo, ali ni tad nisam vidio nikoga pa sam se sklonio kod kioska prije Trga. Stajao sam tako malo i razmišljao tko me to tuče i u tom trenutku ugledao Stipčevića kako od Trga ide prema natrag. Samo me pogledao i nasmijao mi se, a ja sam pomislio kako sigurno on stoji iza svega – ispričao je Gašpar navodeći još kako je unatoč vrućini s obzirom na to da je već bio kraj lipnja, Stipčević bio obučen u dugi mantil koji mu je bio zakopčan.
Zbog “žarenja” k liječnicima
– Tijekom slijedeće noći na tom mjestu gdje me udario, cijelu noć me “žarilo” i nisam mogao spavati. Par dana nakon toga morao sam zbog posla otići u Italiju, a kako bol nije prestajala otišao sam tamošnjim liječnicima. Pregledali su me i rekli kako tu gdje me boli ne vide ništa. Nisam im vjerovao, pa sam pri povratku otišao k liječniku u Rijeci. Ni on nije ništa vidio, ali ja sam i dalje osjećao “žarenje” – ispričao je Gašpar dodajući kako je bio zdrav do tog incidenta, a kako mu se otada zdravlje pogoršalo. U svom je iskazu nadalje spomenuo i to kako je jednu noć ispod prozora svoje sobe vidio neko čudnovato i izrazito jako svjetlo, a ujutro kad se probudio bio je sav crven u licu. Slično je prošla i njegova kći – tvrdi Gašpar.
Zbog magije mu se tresla kuća
– Jedno jutro mi je prišla kći i pokazala lice. Pitala me: „Tata, vidi kako sam sva crvena. Što mi je ovo?” . Siguran sam da to što nam se dogodilo nije s Božje strane.
Jednom mi je prilikom i sam Stipčević, kad sam ga podsjetio na udarce u lijevo rame i rekao mu: „E, susjed, kako ti mene ono tučeš?”, rekao da se on bavi magijom – ispričao je Gašpar te napomenuo kako mu se nakon tog incidenta i kuća jednom prilikom tresla.
– Ne znam kako i čime on to radi, ali cijela mi je kuća podrhtavala i tresla se. Molim zato ovaj sud da mi pomogne – rekao je na kraju svog iskaza Marijan Gašpar te dodao kako je sporno zemljište zapravo kupio od Stipčevićeva oca i brata te mu predložio i da se mijenjaju za parcele ako njemu tako više odgovara, no da je ovaj to odbio i počeo mu magijom zagorčavati život i ugrožavati mu zdravlje.
Na takav iskaz optuženog tužiteljstvo je zatražilo njegovo psihijatrijsko vještačenje kako bi se utvrdila njegova ubrojivost i raspravna sposobnost. Gašpar je bez pogovora pristao na to te dodao kako je i sam htio potražiti i psihijatrijsku pomoć ne bi li mu riješili probleme koji su započeli nakon tih zagonetnih udaraca u stražnji dio lijevog ramena.
Optužio tužitelja za sporost suđenja
Još je zamolio Sudsko vijeće da budu malo ažurniji, aludirajući na tužitelja i napomenuvši kako je on bio kod njega nakon Nove godine ne bi li se sudski postupak malo ubrzao, no da je tužitelj tada očito malo, kako je rekao, previše slavio i bio malo „veseo”.
Tužitelj mu je na to odgovorio kako je u to vrijeme bio na bolovanju te da ga je nedvojbeno s nekim zamijenio.Što se tiče Valentina Stipčevića, on se nije pojavio na raspravi.
Suđenje se nastavlja.