Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Grad će legalizirati sve, čak i Plavu zgradu

01.05.2011. 22:00
Grad će legalizirati sve, čak i Plavu zgradu


Pojedini članovi su istaknuli da je riječ o nagrađivanju bespravnih graditelja, ali da je na kraju izabrano najmanje loše rješenje
Najpoznatiji bespravno sagrađeni objekti u Zadru: Euroherc, Plava zgrada na Boriku, Apart-hotel Vigens i Hotel Maričić, legalizirat će se prema novim odredbama Izmjena i dopuna Prostornog plana Grada Zadra. Odluku gradonačelnikovog povjerenstva danas  je nazočnim arhitektima na okruglom stolu u gradskoj vijećnici priopćila članica povjerenstva Nives Kozulić.
Riječ je kaže Nives Kozulić, o objektima koje se u dvadest godina nije uspjelo srušiti, a niti su njihovi investitori mogli ishoditi potrebne dozvole. Dakako, nastavila je Nives Kozulić, o tome će zadnju riječ reći vijećnici Gradskog vijeća Zadra koji bi trebali usvojiti ili odabciti ovakve izmjene. Kozulić je priznala da je kod donošenje te odluke bilo problema. Pojedini članovi su istaknuli da je riječ o nagrađivanju bespravnih graditelja, ali da je na kraju izabrano najmanje loše rješenje. Grad Zadar će ubuduće doskočiti bespravnim graditeljima tako da će svakih šest mjeseci napraviti novi orto-foto snimak gradskog područja, a Grad će svaku bespravnu gradnju odmah prijavljivati.
Međutim, arhitekt Aljoša Bačić je u svom komentaru, kako kaže najvažnije teme iz izmjena i dopuna PP-a, rekao da je u slučaju bespravne gradnje zakon jasan. U njemu se kaže da svaki bespravno sagrađeni objekt treba srušiti.
– No kad bi proveli zakon, došlo bi do socijalnih nemira. Točan broj bespravno sagrađenih objekata u Zadru se ne zna. Pretpostavlja se da je čak 80 posto obiteljskih kuća do tri stana bespravno sagrađeno. Takvi objekti pravno ne postoje, ne mogu se naslijediti i sl. Predloženi kriteriji za lehalizaciju su upitini jer se u Kožinu i Petrčanim može graditi do međe, a u Arbanasima i na Belafuži ne. Jedino rješenje je legalizacija svih zatečenih građevina, rekao je arhitekta Bačić, ponavljajući da je i njegova primjedba najmanje loše rješenje. Tom legalizacijom oživio bi se mrtvi kapital, ublažilo žarište socijalnih problema, ali uvjet očuvanju prostora je uspostava učinkovite građevinske inspekcije.
Nives Kozulić je rekla da njen Županijski zavod za prostorno planiranje nije autor ovih novih dopuna i izmjena PP-a koji je zapravo usvojen još 2008. nego je Zavod samo koordinator aktivnosti. Također je rekla kako je ukupna površina enklava slobodnog prostora u Zadru jednaka površini 200 nogometnih igrališta, što Gradu daje dovoljno mjesta za kvalitetan razvoj.
Arhitekti Pavle i Pero Marušić ponovno su podsjetili na desetogodišnji izostanak plana uređenja područja Karme, posebice jer se on dotiče s tzv. starim jezgrama. Pero Marušić je ponovio svoj prijedlog da se Karma uključi u povijesnu jezgru Arbanasa kako bi se pravila iz te jezgre mogla primijeniti na svaku novu gradnju u tom prostoru.
– Karma već deset godina čeka DPU, a Zakon o komasaciji neprovodiv je. Mi smo prije deset godina definirali parcele razgovarajući sa svakim vlasnikom ponaosob. Danas se situacija u Arbanasima promijenila i ako sad počnemo ponovno raditi na planu, moramo ponovno razgovarati sa svim vlasnicima, rekao je Pero Marušić.
Nives Kozulić je rekla da bi DPU Karme Marušićevih trebalo uzeti u obzir kao studiju tog prostora. U međuvremenu, dodaje Kozulić, prostor se već gricka i dobivaju se dozvole za gradnju, ali dodaje da nije sigurna da bi se Marušićevi prijedlozi mogli ugraditi u predložene Izmjene i dopune Prostornog plana Grada Zadra.