Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Nekada je radnik bio cijenjen, a rad plaćen

01.05.2011. 22:00
Nekada je radnik bio cijenjen, a rad plaćen


U Hrvatskoj je trenutačno moguće da radnik radi, a ne dobiva plaću. Dok je SDP bio na vlasti neisplata plaća je bilo kazneno djelo, rekla je Antičević-Marinović
U organizaciji ŽO SDP-a Zadarske županije i GO SDP-a Paga u Pagu je organizirana proslava 1. svibnja, međunarodnog praznika rada. Nakon podjele karanfila, članovi SDP-a su okupljenim građanima dijelili grah s kobasicama i piće. Na proslavi su, uz domaćine bili nazočni saborska zastupnica Ingrid Antičević-Marinović, predsjednica ŽO SDP-a Renata Sabljar-Dračevac, te članovi SDP-a s područja Zadarske županije. U sklopu proslave organizirana je i humanitarna akcija darivanja knjiga za Knjižnicu i Čitaonicu u Gračacu pod nazivom “Darujmo knjige za djecu Gračaca”.
– Ovo je nastavak akcije koja je započeta u Zadru. U Pagu je prikupljeno oko dvije stotine knjiga i zadovoljni smo odazivom na akciju, rekao je Dario Grašo, predsjednik GO SDP-a Paga.
Renata Sabljar-Dračevac je navela kako se obilježavanjem Međunarodnog praznika rada nastoji podsjetiti na razdoblje kada je radnik bio cijenjen, a rad plaćen.
– Danas krupni kapital vlada tržištem rada, a u Hrvatskoj se čak ne isplaćuju plaće radnicima koji su ih zavrijedili. Banke su jedne od rijetkih koje su poslovale s velikim profitom, a svi ostali propadaju. Zbog velikih bankovnih kamata to je zapravo dužničko ropstvo. Desničarska vlast i krupni kapital su to omogućili bankama u Hrvatskoj, rekla je Renata Sabljar-Dračevac.
Ingrid Antičević-Marinović je navela kako su radnička prava danas aktualnija nego ikad jer su radnici obespravljeni, a radništvo je postalo roblje 21. stoljeća.
– Kada dođemo na vlast zaštitit ćemo prava radnika, jer samo rad stvara nove vrijednosti. Uvest ćemo ponovno kazneno djelo neisplate plaća i radne sudove. Zakon o radnim sudovima smo već uputili u saborsku proceduru. U Hrvatskoj je trenutačno moguće da radnik radi, a ne dobiva plaću. Dok je SDP bio na vlasti neisplata plaća je bilo kazneno djelo, ali je HDZ ukinuo taj zakon, rekla je Antičević-Marinović.