Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Obrana insistira na kontrolnom medicinskom vještačenju

01.05.2011. 22:00
Obrana insistira na kontrolnom medicinskom vještačenju


Marcelić je predsjednici Sudskog vijeća Ani Zrilić ponovio kako se ne osjeća krivim za smrt pacijenta Buškulića, nakon čega je njegov odvjetnik predložilo provođenje kontrolnog medicinskog vještačenja
Nakon proteka šest mjeseci od posljednje rasprave na optuženičku klupu Općinskog suda u Zadru u petak je ponovno sjeo liječnik dr. Roko Marcelić, gastroenterolog Opće bolnice u Zadru kojemu se sudi zbog nesavjesnog liječenja 72-godišnjeg Marijana Buškulića, koji je 22. svibnja 2005. godine preminuo na Odjelu intenzivne njege.
Marcelića je Općinskom državnom odvjetništvu prijavio sin pokojnog Marijana, Marino Buškulić, smatrajući ga odgovornim za očevu smrt.
U optužnom prijedlogu tužiteljstva navodi se kako je dr. Marcelić obavljajući službu dežurstva između 8 i 16 sati kao liječnik gastroenterolog toga 22. svibnja, a nakon što je zaprimio 72-godišnjeg Buškulića u teškom stanju, nije proveo sve pretrage, utvrdio točan izvor krvarenja, percipirao količinu krvarenja. Isto tako mu nije na vrijeme niti ponovio gastroenterološki pregled. Optužba smatra da je nesavjesno liječio pacijenta koji je na tom Odjelu u vrijeme njegova dežurstva iskrvario do smrti oko 15 sati na putu prema kirurškoj dvorani gdje je trebao biti podvrgnut operativnom zahvatu.
Marcelić je predsjednici Sudskog vijeća Ani Zrilić ponovio kako se ne osjeća krivim za smrt pacijenta Buškulića nakon, čega je njegov odvjetnik Branimir Zorica predložilo provođenje kontrolnog vještačenja ističući kako vještak Vuk Borčić, u vrijeme kada mu je povjereno vještačenje ovog slučaja nije uopće bio sudski vještak, niti je, podcrtao je Zorica, po struci internist, a ni gastroenterolog, kao što to nije niti doktorica Vedrana Petrovečki.
Kako je Županijski sud u Zadru kao viši sud to vještačenje proglasio valjanim, na sljedećoj će se raspravi, neposredno saslušati oba sudska vještaka čije nalaze obrana osporava, a u svojstvu svjedoka svoj će iskaz ponovno dati i Ana Valčić koja je tada radila u laboratoriju, Ivana Lucić, doktor transfuziolog, Dario Nakić koji je tada radio na hitnom prijemu, patologinja Ana Krvavica, medicinske sestre Irena Šoša i Kristina Lisica te medicinska sestra u noćnoj smjeni, Zlata Perović.
Marino Buškulić, sin pokojnog Marijana, tvrdi da je oca tog kobnog dana pronašao kako leži u lokvi krvi – jednom ispod bolničkog kreveta, a jednom i u Jedinici intenzivne njege. Obdukcijski je nalaz pokazao kako je Buškulić preminuo od iskrvarenja, a u želucu mu je pronađeno 500 mililitara zgrušane krvi, kao i čitav niz erozija na sluznici želuca iz kojih je krvario.
Bolničko osoblje, odnosno desetak svjedoka koji su u ovom slučaju ispitani i koji su kobnog dana bili u službi, tvrde pak, da nikakvih propusta nije bilo.
Suđenje se nastavlja u lipnju.